Специализираната прокуратура прати към медиите съобщение, с което се иска

...
Специализираната прокуратура прати към медиите съобщение, с което се иска
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата изригна срещуа Асен Василев заради Васил Божков

Специализираната прокуратура прати към медиите известие, с което се желае право на отговор във връзка изказвания на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, свързани с повода за арестите на някогашния министър председател Бойко Борисов, говорителката му Севделина Арнаудова и ексфинансовия министър Владислав Горанов.

„ …Най-накрая се работи по сигнала на господин Божков (Васил Божков - бел.ред.) и отчета на Агенция “Държавна финансова ревизия “ от предишното лято. Ако си спомняте, АДФИ откри, че има нанесена вреда на бюджета в размер на 556 млн. лева поради бездействието на Комисията по хазарта на директно послушание на господин Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха подхванати никакви дейности, с цел да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме най-малко една дребна стъпка в тази посока “ , съобщи по-рано пред кореспонденти Асен Василев.

Специализирана прокуратура се възползва от правото си на отговор в български медии, излъчили или разгласили изказването на Асен Василев, като дефинира изказванията му и твърди, че са "неверни, жестоко погазват правилото на разделяне на управляващите и върховенството на правото и съставляват политическа интервенция в активността на правосъдната власт " .

Специализираната прокуратура показва следното мнение, учредено само на обстоятелства:

Не дават отговор на истината изказванията на господин Асен Василев, че посочената от него вредата за бюджета е открита през лятото на 2021 година, когато е била известена българската прокуратура. Не е правилно и че прокуратурата не е подхванала никакви дейности, с цел да бъдат предпазени ползите на данъкоплатците.

В рамките на формирано в Специализирана прокуратура досъдебно произвеждане, на два пъти - с експлицитни прокурорски постановления от 06.01.2020 година и 16.04.2021 година е предоставена на Агенция за държавна финансова ревизия да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по
хазарта (понастоящем закрита и с приемник НАП) за интервала от 01.01.2014 година до 31.12.2019 година И в двете постановления е указано да се откри законосъобразността на получените доходи от дължими държавни такси по член 30, алинея 3 от Закона за хазарта от страна на записаните хазартни оператори - „ Ню геймс “АД (предишно „ Ню Геймс “ ООД), „ Национална лотария “АД (предишно „ Национална лотария “ ООД), „ Еврофутбол “ООД и „ Евробет “ООД, както и осъщественият надзор от Държаната комисия по хазарта.

Именно по предоставените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е открита и нанесената вреда за бюджета в размер на 556 872 283 лева, почти посочена от министър Асен Василев. В хода на финансовите инспекции са открити и систематични нарушавания на контролната активност на ДКХ, изразяващи се в толериране за непозволено обогатяване на
хазартни сдружения, ръководени от В. Б. Вследствие на откритите обстоятелства по досъдебното произвеждане Държавната комисия по хазарта е закрита.

Резултатите от двете финансови инспекции са приобщени към доказателствата по досъдебното произвеждане на съображение член 127 от Наказателно-процесуален кодекс (като писмени доказателствени средства). Резултатите от първата стават съображение още в края на януари 2020 година да бъдат привлечени към наказателна отговорност 10 лица, измежду които двама ръководители на ДКХ, един шеф на дирекция и един шеф на отдел в ДКХ.

През януари 2020 година по същото досъдебно произвеждане е притеглен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В. Б., като част от обвиняванията му са по отношение на откритата вреда за бюджета в размер на 556 872 283 лева

През януари 2020 година с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са предоставени към 200 данъчни проверки на обвинени лица и на свързани с тях търговски сдружения. В хода на тези проверки Специализираната прокуратура неведнъж е предоставяла достъп на ревизионните органи от Национална агенция за приходите до доказателствата по делото, с оглед осъществяване на дейно ревизионно произвеждане и определяне на вероятно недекларирани и неплатени налози. Повечето данъчни проверки са завършили с ревизионни актове.

На 07.02.2020 година, по искане на наблюдаващ досъдебното произвеждане прокурор, Специализираният углавен съд е позволил и е наложил посредством запори и възбрани обезпечения по реда на чл.72 от Наказателно-процесуален кодекс във връзка с цялото движимо и недвижимо имущество на обвинения В. Б. Взетите обезпечителни ограничения са в действие досега.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори са изпълнили отговорностите си и навреме (през февруари 2020 г.) са уведомили органите на КПКОНПИ за привличането на В.Б. като обвинен по текстове от Наказателен кодекс, за които КПКОНПИ имат пълномощия и са подхванали обезпечителни ограничения по различен юридически ред във връзка с цялото движимо и недвижимо имущество на обвинения.

Близо година и половина по-късно – на 02.06.2021 година, обвиненият В.Б. е глобен от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по така наречен световен закон „ Магнитски “.

Под управлението и надзора на Специализирана прокуратура против В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му голям брой обвинявания, за което Специализираната прокуратура е уведомила българската общност навреме.

Първото досъдебно произвеждане е формирано на 20.12.2019 година за осъществено през декември 2017 година в София закононарушение по член 214, алинея 2, т.1, вр. член 213а, алинея 2, т.1 от Наказателен кодекс – изнудване посредством закани за живота и физическо принуждение.

https://prb.bg/sp/bg/news/38722-syob-sht-enie-na-specializiranata-prokuratura-2.

На 29.01.2020 година, след прецизиране на обвинителната теза по досъдебното произвеждане, В.Б. е притеглен като обвинен за управление на проведена незаконна група, основана да прави с користна цел разнообразни незаконни действия – закононарушение по член 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от Наказателен кодекс. За присъединяване в групата са упрекнати още 4 лица, измежду които двама ръководители на Държавната комисия по
хазарта (действащ и предходен).

По същото досъдебно произвеждане В.Б. е упрекнат за две изнудвания със закани за безплатно придобиване на дялове в
хазартни сдружения – закононарушения по член 213а, алинея 2, т. 1 и т. 5 от Наказателен кодекс и член 214, ал.2, т. 1, вр. член 213а, алинея 2, т. 5 от Наказателен кодекс. Привлечен е и за още две закононарушения - подбуждане за осъществяване на длъжностни закононарушения от ръководител на Държавната комисия по хазарта (по член 282, ал.2, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 3, вр. алинея 1 от НК), както и за това, че е предложил рушвет в размер на 10 000 лева дневно на ръководител на ДКХ, с цел да извърши дейности по работа – лишаване на издадени лицензи за хазартна активност (престъпление по член 304 от НК).

По отделени материали от цитираното досъдебното произвеждане е формирано ново дело, по което В. Б. е притеглен като обвинен за управление на проведена незаконна група за държане и продажба на археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани по открития ред и за изпиране на пари – закононарушение по член 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от Наказателен кодекс. Повдигнати са му обвинявания за държане на 6869 археологически обекта (престъпление по член 278, алинея 6 от НК), за продажба на над 1000 такива обекта на територията на България, Конфедерация Швейцария и Федерална република Германия (престъпление по член 278а, алинея 3, вр. алинея 1 от НК), както и за изпиране на 559 739 164.70 лева, добити посредством незаконна активност (престъпление по член 253, алинея 5, вр. алинея 3, т. 1, вр. алинея 2 от НК).

По досъдебните производства с обвинен В.Б. са осъществени голям брой дейности по следствието – всички вероятни при неявяване на обвинения В.Б. По последни данни той продължава да се намира в Дубай, ОАЕ.

До момента Специализираната прокуратура е изпратила посредством Министерство на правораздаването до способените управляващи в Обединените арабски емирства две молби за изгонване на В. Б. в Република България и голям брой призовки за доброволното явяване на същия пред проверяващите органи в Република България. До днешна дата всички те остават без отговор. Водените от СП досъдебни производства против В. Б. не са завършили, така той се укрива в ОАЕ и не се явява пред проверяващите органи. Това е основна спънка по смисъла на българския Наказателно-процесуален кодекс за привършване на водени производства. В. Б. по никакъв метод не е съдействал за определяне на обективната истина.

За всичко това българското общество е било навреме осведомено.

Прилагаме копия на прокурорските постановления за възлагане на финансови инспекции, писма на АДФИ и част от настояването на Специализирана прокуратура (в размер от над 1000 страници) за налагане на обезпечителни ограничения по реда на член 72 от Наказателно-процесуален кодекс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР