Специализираната прокуратура иззе валута и левове, равняващи се на 427

...
Специализираната прокуратура иззе валута и левове, равняващи се на 427
Коментари Харесай

Иззеха половин милион лева от касата на главния секретар на ДАБЧ

Специализираната прокуратура иззе валута и левове, равняващи се на 427 000 лева, от банкова касета на основния секретар на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), оповестяват от спецпрокуратурата.
 От 2014 година прокуратурата знаела за нелегално давано бг поданство  Уволниха Петър Харалампиев от организацията за българите в чужбина  Корупцията в ДАБЧ била най-сериозният случай в новата ни история
На 13 ноември 2018 година Специализирана прокуратура извърши с позволение на Специализирания углавен съд претършуване и изземване на банкова касета, наета от основния секретар на агенцията Красимир Томов . Той е обвинен по досъдебното произвеждане за присъединяване в проведена незаконна група, длъжностни закононарушения и корупция, в което обвинен е и някогашният ръководител на организацията Петър Харалампиев .

В касетата бяха открити и конфискувани доста количество недекларирани (по член 35, ал.1, т. 2 от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество) пари в разнообразни купюри и валути - евро, долари, английски паундове и левове. Левовата равноценност на откритата сума надвишава четиристотин двадесет и седем хиляди лева, оповестяват от държавното обвиняване.

Томов е заявил само 25 350 лева спестени средства, както и 36 000 лева от заплати.

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал само обвиненият основен секретар на ДАБЧ.

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, по този начин и последващия им оглед като материално доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са осъществени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в Специализирания углавен съд поради заявена служебна ангажираност на неговите бранители.

Адвокатите, които участват на такива процесуално-следствени дейности, обявиха свободни дати за присъединяване в тях едвам след делото по мярката. На самото дело, в отбрана на клиента си, те акцентираха като мотив неналичието на открити парични средства, доказващи незаконна активност на Томов и другите упрекнати по досъдебното произвеждане, се показва още в известие на прокуратурата.

В понеделник стана ясно, че Министерство на вътрешните работи и ДАНС стартират инспекция на всички български документи за идентичност, издадени на чужденци през последните пет години.

Още през 2014 година прокуратурата е била наясно със злоупотреби при издаването на българско поданство. 

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев е упрекнат за присъединяване в проведена незаконна група за предоставяне на поданство против рушвет. Той беше отхвърлен от поста си, а от Вътрешна македонска революционна организация , от чиято квота е Харалампиев, съзряха политическа офанзива от страна на Движение за права и свободи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР