Специалистите са изследвали богати на карбонати езера, които се образуват

...
Специалистите са изследвали богати на карбонати езера, които се образуват
Коментари Харесай

Учени разкриха важна загадка, свързана с появата на живота

Специалистите са изследвали богати на карбонати езера, които се образуват при сухи условия в низини, цялостни с вода от близките региони. Поради високата скорост на изпаряване, солените алкални разтвори се концентрират в езерото. Такива водоеми се назовават ​​содови. Изследователите са определили наличието на фосфор в такива езера, в това число езерото Моно в Калифорния, Магади в Кения и Лонар в Индия.

Оказало се, че във водоеми, богати на карбонат, наличието на фосфор е било 50 хиляди пъти по-високо, в сравнение с в морската вода, реките и другите типове езера. Това указва на съществуването на общ механизъм, способствуващ за натрупването на химически детайл, значим за живота. Изяснило се е, че карбонатите се свързват най-вече с калций, оставяйки фосфора в свободно състояние във водата.

В древността изключително огромното равнище на фосфати във водоемите е довело до химични реакции, които са довели до появяването на значими за живота съставни елементи като РНК, протеини, мазнини и други съединения. Богатата на въглероден диоксид атмосфера на ранната Земя (преди към четири милиарда години), е била идеална за образуването на такива езера и спомага за постигането на оптимални равнища на фосфор в тях.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР