Специалисти проследиха за първи път зимната миграция на червеношийка от

...
Специалисти проследиха за първи път зимната миграция на червеношийка от
Коментари Харесай

Ще се изненадате колко може да прелети една 19-грамова червеношийка

Специалисти наблюдаваха за първи път зимната миграция на червеношийка от Германия до Англия и откриха, че тя е минала 225 км единствено за четири часа , заяви в. " Мейл он сънди ".


 
Птичето е прелетяло над Северно море през нощта , с цел да не бъде видяно от хищните чайки и соколи. Същата тактичност са употребявали през Втората международна война и водачите на бомбардировачи.
 
Тъй като червеношийката тежи единствено 19 гр. предавателят й е бил дребен - 0,3 гр. Той й е подложен през лятото на архипелага Хелголанд край северното немско крайбрежие. На 21 октомври птичето е изхвърчало от Хелголанд към южния холандски бряг . Оттам е полетяло над Северно море в 20 ч. вечерта, а във Англия е пристигнало във Феликстоу , Съсекс, към среднощ.

 
Проследяващото устройство е направено по този начин, че да падне три месеца откакто бъде сложено .
 
Досега експертите можеха да наблюдават единствено огромни птици поради условието чиповете им да не тежат повече от три % от тежестта им . Нова мрежа от радиоприематели обаче дава опция да бъдат изучавани и дребните птици. Специалистите се надяват да употребяват данните, с цел да пазят птиците от заканите, които ги заплашват по пътя им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР