Специалисти от американското Национално управление за океански и атмосферни изследвания

...
Специалисти от американското Национално управление за океански и атмосферни изследвания
Коментари Харесай

Регистрираха катастрофална аномалия над Атлантическия океан

Специалисти от американското Национално ръководство за океански и атмосферни проучвания и Тихоокеанската северозападна национална лаборатория на Съединени американски щати са записали извънредно увеличение на силата на ураганите над Атлантическия океан, заяви Лента.

Учените са стигнали до извода, че главната причина за това е натурален климатичен цикъл, прочут като Северноатлантическа вибрация. Глобалното стопляне евентуално също способства силата на ураганите да стане непредсказуема. При бързо увеличение на интензивността на бурята скоростта нараства с 36 км/ч за 24 часа. През 2017 година това бе следено при ураганите Харви, Ирма, Хосе и Мария.

Учените са анализирали сателитни данни за силата на бурите през последните 30 години и са открили, че понастоящем междинното повишаване на силата на ураганните ветрове е с 21 км/ч по-голямо, в сравнение с в предишното. Всяко десетилетие този индикатор се усилва със 7 км/ч. Върху скоростта на ветровете въздействат разнообразни фактори, в това число температурата на морската повърхнина, влажността, топлината в околните до повърхността пластове на океана.

Северноатлантическата вибрация, която за пръв път бе открита през 2001 година, въздейства върху температурата на морската повърхнина, като я прави непостоянна в разстояние на десетилетия. Ураганът Харви провокира пагубни наводнения в Тексас през 2017 година и бе най-силният след урагана Катрина през 2005 година В резултат на бедствието починаха 83-ма души и бяха нанесени вреди за 70 милиарда $.

Резултатите от проучването са качени на уеб страницата ЮрикАлърт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР