Специален прокурор вече ще може да разследва и заместниците на

...
Специален прокурор вече ще може да разследва и заместниците на
Коментари Харесай

Механизмът за разследване на главния прокурор вече ще се прилага и за заместниците му

Специален прокурор към този момент ще може да проверява и заместниците на основния прокурор . Това стана, откакто депутатите одобриха дефинитивно на второ четене в четвъртък ремонти в Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Промените са допълнение към признатия през май за следствие на основния прокурор. Те бяха импортирани при започване на август от депутатите от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов .

С тях по същия механизъм, по който ще се проверява основният прокурор, ще могат да бъдат разследвани и заместниците му.

Повод за поправките стана мнение на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), че поради пропуск в закона не може да назначи определената арбитър за прокурор, който да проверява Борислав Сарафов.

В момента Сарафов е изпълняващ функционалностите основен прокурор след освобождението на Иван Гешев, само че сигналите против него бяха подадени в качеството му на зам.-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа, какъвто беше преди.

Няма детайлности какво тъкмо съдържат сигналите. Сред подателите на материалите беше и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е създател на “докладна информация ” за “имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията ” му.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от следствието, по което бяха повдигнати обвинявания на някогашния началник на столичното разследване и някогашния боксьор, станал прочут около ролята си в аферата “Осемте джуджета ”.

През юли Прокурорката гилдия отсрочи назначението на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева за обвинител във Върховната касационна прокуратура. Причината беше пропуск в закона, съгласно който арбитър се назначава за прокурор, с цел да проверява закононарушения, осъществени от основния прокурор, само че не и такива, осъществени от негов заместител.

Освен това в четвъртък депутатите отхвърлиха дефинитивно и предлагането Националната следствена работа (НСлС) да бъде извадена от прокуратурата.

Идеята беше стартирана от " Възраждане " и при започване на юни.

Впоследствие Президентът Румен Радев . Тогава Радев Радев уточни, че направените законови промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед транспарантното действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи. Така без безапелационни причини Народното събрание е ревизирало ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР