Специален материал променя топлинното излъчване на текстилаУмните графенови дрехи могат

...
Специален материал променя топлинното излъчване на текстилаУмните графенови дрехи могат
Коментари Харесай

Графенови дрешки топлят зиме, охлаждат лете

Специален материал трансформира топлинното лъчение на текстила

Умните графенови облекла могат да оказват помощ за поддържане на телесната температура
(снимка: The University of Manchester)

Учени от Манчестърския университет са създали нов вид образован текстил, който може да послужи за изработката на адаптивно облекло, поддържащо топлината ни през зимата и хладината през лятото.

Разработката, оповестена в Nano Letters, стъпва на качествата на графена. Материалът може да бъде надъхан по този начин, че да трансформира топлинното лъчение на текстила. Екипът допуска, че технологията е използвана и в модерните екрани и даже в костюмите на космонавтите.
още по тематиката
Пробивът се основава на предходна работа на същия проучвателен екип, в която е употребен невероятните качества на графена за основаването на „ термо-камуфлаж ” – облекло, което скрива топлината на потребителя от термовизионните IR камери.

Този материал работи посредством дребни импулси електрически ток, който се подава към пластовете графен в текстила. Това води до смяна на количеството инфрачервено излъчване, предавано през повърхността на материала. Колкото по-топло е човешкото тяло, толкоз повече инфрачервено излъчване излъчва.

Затова умните облекла могат да се проектират по този начин, че да разрешават на това лъчение да минава свободно, с цел да оказват помощ за поддържане на телесната температура ниска, или пък да я „ заключат вътре ”, с цел да резервират топлината на тялото. Екипът към този момент е приспособил своя образован текстил, с цел да извършва и двете – с опция за динамичен преход сред двете положения.

„ Способността за надзор на топлинното лъчение е основна нужда за няколко сериозни приложения, като ръководство на температурата на тялото при рисков климат ”, споделя пред New Atlas професор Коскун Кокабас, който управлява проучването.

Но учените считат, че тази дарба би могла да се употребява и за други цели, да вземем за пример за интерактивни екрани или даже адаптивни галактически костюми за астронавтите. „ Следващата стъпка за тази област на проучване ще е да се отговори на нуждата от динамично термично ръководство на спътниците в околоземна орбита ”, споделя Кокабас.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР