Спешни мерки, които да намалят битовото горене на отпадъци, при

...
Спешни мерки, които да намалят битовото горене на отпадъци, при
Коментари Харесай

Граждани поискаха спешни мерки за въздуха, общината каза, че работи по въпроса

Спешни ограничения, които да понижат битовото горене на боклуци, при което във въздуха в София се отделят високи равнища на нездравословни излъчвания. Това желаеха жители от общински съветници при представянето на спешния проект за деяние в дни, в които се чака въздухът в града ще бъде замърсен.

На срещата участваха и дадоха своите оферти за допълнения към ограниченията поданици на " Красна поля ", " Западен парк " и други столични квартали, представители на неправителствени организации. Планът за деяние ще бъде гласуван от Столичния общински съвет на 25 януари, като от на следващия ден стартира разглеждането му в комисията по екология.

Срещу горенето на отпадък

В края на декември поданици на шест квартала в София стачкуваха против мръсния въздух. Между тях бяха " Красна поляна " и " Западен парк ", които поканиха кмета на града Йорданка Фандъкова, министъра на околната среда и водите Нено Димов и общинските съветници да посетят кварталите, с цел да подишат от въздуха, който и те дишат.

Днес част от тях още веднъж показаха, че повода за мръсния въздух е горенето на гуми, кабели, облекла и отпадъци, които се употребяват за отопление във Виетнамските общежития и " Факултета ". Според тях спешният проект на общината е ориентиран най-много против колите, което не е главен проблем в двата квартала.

Присъстващите жители желаеха общината да вземе незабавни ограничения, с цел да спре тази процедура, както и да разположи непрекъснати станции за премерване на качеството на въздуха в двата квартала.

Предложение в тази тенденция беше и общината да подмени печките, които се употребяват за отопление на гориво във " Факултета " и " Виетнамските общежития " с печки, които изгарят пелети. Програма за замяна на 30 печки в регион " Нови искър " към този момент е стартирана от общината. Тя обаче няма да има резултат и е единствено пилотна, с цел да се разбере дали администрацията има подготвеност за сходен развой, както сподели зам.-кметът по екологията Йоана Христова при представянето й през ноември.

Председателят на комисията по екология Лорита Радева (ГЕРБ) сподели, че общината възнамерява да събира по-често едрогабаритния боклук, който се изхвърля, с цел да не може да бъде употребен за отопление. Тя напомни и че от един месец в кварталите " Младост ", " Люлин ", " Овча купел ", " Младост " и " Красна поляна " се организират акции за събиране на остарели гуми. Досега събраният им брой е 3400.

Присъстващите обаче бяха на мнение, че тази мярка не е задоволително ефикасна, тъй като не е наложителна за всички, а общината се " умолява " на жителите да предадат гумите.

Повече данни и бистрота

От сдружението " За земята " желаеха общината да каже кои са виновните за осъществяването на програмата за качеството на въздуха, която беше призната през май предходната година, както и какви са периодите за осъществяване на всяка от ограниченията.

Липсата на съгласуваност сред институциите и на бистрота и информация също други от проблемите, за които показват от сдружението. Според тях Столичната община би трябвало да оповестява на жителите за публични разисквания минимум седмица по-рано, като по едно и също време с това дава и материалите, които ще се преглеждат.

Повечето от присъствалите на представянето през днешния ден бяха недоволни, че са разбрали за него единствено ден по-рано, както и че то се организира в 14 часа, което препрятства опцията да отидат повече жители. В отговор Лорита Радева сподели, че мнения по спешния проект се одобряват и по електронен път, а срещата е била единствено

Според " За земята " системата за ранно уведомяване за два дни напред, в които се чака въздухът в София да е замърсен, не работи. Тя е създадена от специалисти от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) и опцията й е за неточност е към 20%.

Всичко с времето си

По думите на Радева занапред Столичната община ще разпореди на външа компания да направи разбор дали е належащо да купи нови станции за премерване на излъчванията във въздуха и в случай че да, къде би трябвало да бъдат ситуирани те. Предстои също по този начин да се изготви план, съгласно който общината ще построи система сензори, които да мерят качеството на въздуха.
За другите по-сериозни ограничения, като ограничение на придвижването на коли и повишението на качеството на горивото, което се употребява за отопление, ще са нужни промени в законодателството. Столичната община ще изиска да бъдат въведени стикери за всички коли, от които ще се схваща какво количество на нездравословни излъчвания отделят. Те ще разрешат тези коли да не бъдат допускани в центъра на града, когато има заплаха от замърсяване на въздуха.

Същевременно с друга смяна в законодателството ще се желае залагане на по-високи стандарти за горивото, което се продава за битово отопление. Така ограниченията, които общината ще може да приложи, откакто гласоподава спешния проект за дейности ще са въвеждане на зелен билет от 1 лев за целия градски превоз, удвояване на таксата за синя зона за паркиране до 4 лв., гратис паркиране на буферните паркинги с платен билет за градски превоз и въвеждане на такса от 120 лв. на месец за тежка строителна техника, която влиза в центъра на града.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (118)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР