Спекулациите за повторение на местните избори в Истанбул тежат на

...
Спекулациите за повторение на местните избори в Истанбул тежат на
Коментари Харесай

Турската лира падна до най-ниската си стойност от октомври

Спекулациите за повтаряне на локалните избори в Истанбул тежат на турската валута. Един $ коства повече от шест лири този понеделник за първи път от октомври.

„ Основната тематика за вложителите сега е дали изборите ще бъдат повторени, или не, " споделя анализаторът Бесте Наз Сулу от фонда на активи Gedik Investment, представена от Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани за ново гласоподаване, тъй като твърди, че има нередности. Републиканската национална партия (РНП) бе оповестена за победител на изборите на 31 март с победа от 0,2 пункта над претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Възможността за наново осъществяване на общинските избори от март в най-големия мегаполис на Турция - където ръководещата партия претърпя проваляне – мощно обременява лирата. Инвеститорите настояват, че повторните избори биха могли да доведат до обновяване на политическото напрежение, да обиден провалената демократична позиция на страната и да предвещаят популистки ограничения, които в допълнение да забавят основните структурни промени, нужни за подкрепяне на стопанската система, разяснява Bloomberg.

Увеличаващата се неустановеност измежду турските вложители е провокирана и от повишаващата се инфлация. Въпреки че нарастването на цените през април беше малко по-ниско от предстоящото от анализаторите един неразбираем ход от страна на турската централна банка от последните дни провокира раздразнителност измежду вложителите, разяснява анализаторката Тата Гоше от Commerzbank.

В края на април турската централна банка остави главния лихвен % в размер на 24% по време на съвещанието си за лихвените проценти и разгласи също по този начин, че не обмисля по-нататъшно нарастване.

Най-висшият изборен орган на страната би трябвало да се произнесе още в понеделник по искане на ръководещата партия за ново гласоподаване. Валутата в резюме поведе по спад валутите на нововъзникващите пазари, преди да свие спада си.

Лирата се обезцени с 1,3% до 6,0405 за $, до момента в който вложителите чакат решението за вота.

Турция е в икономическа рецесия. Между октомври и декември 2018 година брутният вътрешен артикул спадна с три % на годишна база. Лирата загуби към 30% от цената си през предходната година. От началото на 2019 година валутата загуби 11 на 100 от цената си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР