Спасяването на българските евреи през Втората световна война е резултат

...
Спасяването на българските евреи през Втората световна война е резултат
Коментари Харесай

Президент и парламент отбелязаха спасяването на българските евреи

Спасяването на българските евреи през Втората международна война е резултат на нравствения капитал на цели генерации, съобщи през днешния ден президентът Румен Радев, който насочи обръщение по случай 79-та годишнина от събитието.

По традиция на 10 март означаваме светлия героизъм на спасението на българските евреи и в това време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна ера.

" През 1943 година българският народ безстрашно устоя едно от огромните си исторически тествания и направи това, което малко на брой други в Европа съумяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това избавление бе в големия духовен капитал на цели генерации. Надгради го будната съвест на България – православната черква, народни представители, политически и публични водачи, болшинството елементарни българи ", добавя Румен Радев.

Държавният глава прибавя, че отхвърлили удобството на конформизма, изправили се против безразличието, предците ни не са разрешили депортацията на своите съседи, съученици и другари евреи. Така те завещаха и на нас парченце от своята смелост и героизъм, от вярата в човешкия живот, декларира Румен Радев.

" През последните дни живеем с чувството, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими неточности от предишното, да посее семената на нови неправди и премеждия. Ето за какво през днешния ден образецът на нашите предшественици грее изключително блестящо. И не е случайност, че доста българи, почтени техни наследници, отварят сърцата си – този път за почтените жертви на една братоубийствена война ", акцентира Румен Радев.

Според него историята за чудото, сътворено от дребна България в най-мрачните за Европа години, би трябвало да се споделя. " За да не забравяме, че с общи старания можем да се сплотяваме към положителното и да даваме вяра там, където е най-нужна ", приключва президентът.

Отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и отдаваме респект към жертвите на Холокоста. С горделивост си припомняме, че преди 79 години българският народ прави героизъм и избавя своите съграждани евреи от лагерите на гибелта, съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев в слово от парламентарната естрада. 

В началото на съвещанието депутатите уважиха с едноминутно безмълвие и ставане на крайници паметта на жертвите на Холокоста.

Никола Минчев означи, че недопускането 50 хиляди евреи да отпътуват към концлагерите е невиждан акт в тези дни на гнет и мракобесие. Във времена на война, ненавист и свирепост българите се опълчват на политиката на геноцид и потвърждават, че демокрацията, толерантността, човеколюбието и равноправието са полезности, които се изповядват без значение от времето и мощните на деня, уточни той.

Днес имаме съображение да изтъкнем и приноса на народните представители от 25-ото Народно заседание, подписали писмото, инициирано от подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, с което се опълчват на депортирането на българските евреи. Направеното от тях е част от напъните на Българската православна черква, на видни персони, интелектуалци, дипломати, на всички пластове на българското общество, означи Никола Минчев.

В същото време би трябвало да почетем паметта на 11 хиляди евреи от Северна Гърция и елементи от някогашна Югославия, тогава под фактическа немска власт, които не са били избавени. Тяхната орис е рана, която не е зараснала, уточни той.

Днес имаме мотив още веднъж да заявим, че ще се противопоставим на всички прояви на ксенофобия, расизъм, верска и етническа ненавист, както у нас, по този начин и на всички места по света, съобщи ръководителят на Народното събрание. Според него не са изгубили своята новост думите от писмото на 43-мата народни представители: " Честта на България и на нейния народ е освен въпрос на възприятие, тя е на първо място детайл на нейната политика, тя е политически капитал от най-голяма стойност и по тази причина никому не е разрешено да го разпилява без опрощение, което би се споделило от целия народ ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР