Спасителните операции приключват в засегнатите от силното земетресение райони на

...
Спасителните операции приключват в засегнатите от силното земетресение райони на
Коментари Харесай

Минимум 450 загинали и хиляди ранени след земетресението в Иран

Спасителните интервенции завършва т в засегнатите от мощното земетресение региони на Иран, при което починаха най-малко 450 души, а ранените са хиляди, оповестява държавната телевизия, представена от " Ройтерс ".

Земетресението в неделя с магнитуд 7,3 засегна села и градовете в планински области и провинция Керманшах, до момента в който хората са били в къщите си и са спали. Най-малко 14 провинции са също наранени.

Иранският президент Хасан Рохани дойде в засегнатата от земетресението област и даде обещание , че държавното управление " ще употребява цялата си власт, с цел да позволи проблемите в най-кратки периоди " . Държавната телевизия оповестява, че хиляди са в спонтанни лагери, до момента в който доста други прекарват втора вечер навън, страхувайки се от ново трусове след 193-те вторични труса.

Оцеляла млада жена останала без дом в Сарпол-д-Захаб, един от най-тежко засегнатите градове, разяснява че нейното семейство е студувало заради липса на палатки. " Нуждаем се от помощ. Нуждаем се от всичко. Властите би трябвало да ускорят помощта си " , добавя тя.

Спасители претърсват руините на десетки села , само че иранските управляващи декларират, че възможностите за намиране на още оживели са извънредно дребни. " Спасителните интервенции в провинция Керманшах завършиха ", разяснява пред държавната телевизия ръководителят на иранската спешна здравна работа.

 407 жертви на земетресението в Иран Обновена
407 жертви на земетресението в Иран

Още към 2,5 хиляди души са били ранени

Болниците в околните провинции са поели доста от ранените, които чакат да бъдат лекувани, а стотици съществено потърпевши са изпратени в лечебни заведения в Техеран. Червеният полумесец на Иран декларира, че е дали незабавен заслон на хиляди хора, само че неналичието на вода и електричество, както и блокираните пътища в регионите, попречват напъните за даване на помощ.

Местните управляващи разясняват, че хаосът по пътищата, породен от хора от околните провинции, които се втурнали да оказват помощ, в допълнение пречи на потока от помощи. " Хората в някои села към момента имат потребност от храна, вода и заслон ", разясняват публични лица.

Повече от 30 000 къщи в региона са развалени и минимум две села са изцяло унищожени, обявиха иранските управляващи.

 Силно земетресение разтресе Иран и Ирак Обновена
Силно земетресение разтресе Иран и Ирак

Трусът е усетен в Ливан, Турция, Кувейт и Пакистан

" Много хора може да загинат от студа. Семейството ми живее в село покрай Сарпол-д Захаб. Дори не мога да отида там. Не знам дали те са мъртви или живи " , изяснява Рожан Мисхат, 38-годишен гражданин на кюрдския град Санандай .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР