Спасителна акция по въздух даде шанс за живот на 27-годишно

...
Спасителна акция по въздух даде шанс за живот на 27-годишно
Коментари Харесай

Спасена жена с аневризма

Спасителна акция по въздух даде късмет за живот на 27-годишно момиче от Варна в кома поради тежка мозъчна хеморагия (кръвоизлив), породена от руптурирала мозъчна аневризма. Благодарение на координираните дейности на Министерство на здравеопазването, Министерство на защитата, Президентството и УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ момичето към този момент е в схващане и с усъвършенствани неврологични индикатори.

Хронологията
На 27 юли пациентката получава кръвоизлив в резултат на мозъчна аневризма и е призната в тежко положение във варненската болница. Следват редица съвещания със експерти, само че неврохирургична намеса крие опасности и никой не се наема да оперира. На 9 август положението ѝ още се утежнява. Междувременно околните са съумели да се свържат с доцент Станимир Сираков, завеждащ Референтния център по мозъчно-съдови болести към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Той дава вяра, че аневризмата може да бъде третирана по ендоваскуларен път (със специфична методика през артерия на крака), само че интервенцията би трябвало да се извърши незабавно.

Заради извънредно тежкото положение на болната превозването с реаномобил от София до Варна е немислимо. Единственият вид е тя да бъде превозена по въздух. Следва бърза организация: изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ доктор Дечо Дечев се свързва с министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. Той от своя страна – с сътрудника си от Министерство на защитата Георги Панайотов, осведомен е и президента ген. Румен Радев, който дава единодушието си момичето да бъде превозено до София с военния аероплан „ Спартан “. Екип от реаниматори от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, отпред с началника на ОАРИЛ, доктор Росица Танова, отпътува за Варна. След като съумява на място да стабилизира пациентката, екипът сполучливо я транспортира до Авиобаза „ Враждебна “, където реанимобил на Спешна помощ към този момент чака, с цел да я закара за незабавната намеса в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. От там тя е поета от екипа на доцент Сираков, който незабавно се заема с интервенцията, траяла няколко часа.

„ Момичето дойде при нас в кома, в извънредно тежко положение. Вече е в схващане, движи клепачите си, неврологичният ѝ статус е добър. Вчера сътрудниците от реанимация се пробваха да я екстубират. Все още има известни проблеми с дишането, по тази причина е на уред, само че изгледите са положителни “, изясни доцент Сираков.

Какво съставлява мозъчната аневризма?
Мозъчната аневризма съставлява балоноподобно уголемение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство към мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и гибел. Мозъчните аневризми могат да зародят при хора от всички възрасти, само че най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При дамите рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че в случай че не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

В България годишно се откриват към 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в Референтния център по мозъчно-съдови болести на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ през 2019 година. От началото на 2021 година до в този момент са третирани 190 аневризми и 20 артерио-венозни малформации.

УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ изрича специфични благодарности на Отделението по реанимация на УМБАЛ „ Св. Анна “ – Варна, за грижите, които са положили за младата пациентка, както и на военнослужещите от 16-та транспортна авиационна група на авиобаза „ Враждебна “, за чудесно осъществявания длъжностен дълг.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР