Спаси София се присъединява към Института за пътна безопасност, Велоеволюция

...
Спаси София се присъединява към Института за пътна безопасност, Велоеволюция
Коментари Харесай

Спаси София също разкритикува последните законови предложения за безопасност по пътищата

" Спаси София " се причислява към Института за пътна сигурност, Велоеволюция и други неправителствени и браншови организации, настояващи работата по показаните неотдавна от Министерство на вътрешните работи нови проектозакони за придвижване по пътищата, за пътните транспортни средства и за водачи на моторни транспортни средства, да продължи.

" Според нас новите текстове основават голям брой отворени за интерпретация правила, които ще разрешат своеволията на водачите и на контролните органи да продължат, както и са позволили механичното преписване на морално остарели условия, които лимитират способността на общините да вземат решение транспортните си проблеми съответно ", се споделя в известие на организацията, публикувано на 30 април.

По-нататък " Спаси София " декларира:

За положително или неприятно, София е и отсега нататък ще остане модел за подражателство на огромните общини в страната, и поради пагубният ѝ неуспех да отбрани публичния си превоз от увеличаващата се моторизация, считаме, че съществена цел на трите нови закона би трябвало е да подсигуряват, че общините ще получат всички нужни им принадлежности да построяват устойчива, безвредна и конкурентноспособна транспортна система. Това може да се реализира единствено с правила за придвижване и вписване на транспортните средства на база резистентен модел на подвижност и с верен приоритет за всички групи, участващи в придвижването.

Намираме за незадоволително отсъствието на характерни правила и условия за транспортните средства на градския превоз. Законът би трябвало да наложи на общините минимални условия за досегаемост на транспортните им средства – да постанова и изисква наложително преориентиране към нископодови рейсове, трамваи и тролейбуси, гарантиращи, че уязвимите групи пасажери ще могат да се възползват от градския превоз в града си свободно и независимо. Макар София да е " първенец " в тази сфера, доста други обитаеми места в страната към момента не намират за нужно прекосяване към нископодови рейсове и/или тролейбуси или не намират нужната поддръжка от страната за такава смяна.

" Спаси София " показва своята подготвеност да се включи в бъдещи работни групи, в случай че Министерствата на вътрешните работи и превоза са подготвени да продължат работата по законите. Това разделяне е добра самодейност, само че крайният резултат би трябвало да е допустим и да не нанася вреди на бизнеса и общините. Ако тези проектозакони се одържавят в този си тип, удовлетворени няма да има.

Писмото е изпратено до премиера и министрите на превоза и вътрешните работи.

Така " Спаси София " стана част от самодейността на сдружението Институт за пътна сигурност, който разкритикува предлагането неотдавна следващи законодателни промени и настоя за цялостна смяна на модела за сигурност по пътищата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР