Спасеното в петък в землището на смолянското село Смилян мече

...
Спасеното в петък в землището на смолянското село Смилян мече
Коментари Харесай

Спасеното мече в Родопите е на 4 месеца, вече е в Парка на танцуващите мечки - slava.bg

Спасеното в петък в землището на смолянското село Смилян мече е настанено в Парка за танцуващи мечки край Белица и през днешния ден или на следващия ден ще бъде прегледано от ветеринар, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на парка Димитър Иванов. В момента мечето е мощно уплашено, само че гледачите поставят оптимални грижи за неговия комфорт. Предполагаемата възраст на зверчето е четири месеца и тежи към шест кг.
Мечето е намерено да се скита единствено, без следи от майка в близост. Според Димитър Иванов евентуално е убита. Не е ясно обаче дали става въпрос за противозаконен лов, или майката е убита при борба с мечок. Второто съмнение обаче е необичайност в природата, добави Иванов.

Плановете на управата на парка са мечето да бъде изпратено за реадаптация в гръцкия център "Арктурус ", уточни Димитър Иванов. Такива дейности са подхванати и през 2018 година, когато още веднъж в Родопите са били открити три дребни мечета без майка.

Този център има опита, защото към този момент пет години вършат такива реадаптации, също така базата е със мощно стеснен човешки достъп, уточни шефът на мечия парк край Белица. Идеята е по-късно мечето да бъде върнато в България и пуснато в дивата природа, без да губи страха от хората и без да привиква с човешко наличие, добави Димитър Иванов.

При предходните три мечета това е имало триумф. Джипиес яките, които се слагат преди да бъдат пуснати в дивата природа, подават сигнал в продължение на близо две години. При едно от мечетата през целия интервал природозащитниците са имали противоположна връзка за местоположението му. Второто мече е изхлузило яката си, само че е улавяно с фотокапани. Неуспешно е било връщането в природата единствено на третото мече, което година по-късно е открито простреляно и е върнато за лекуване в гръцкия парк "Арктурус ". Заради сериозната рана и дългото лекуване, гледачите там са решили, че стартирането му в дивата природа към този момент е невероятно.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР