Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички е пълното име

...
Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички е пълното име
Коментари Харесай

Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички

" Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички " е цялостното име на тази авторска рецепта на Андрей Стоилов. Тя е част от специфичния план " Съвременна българска кухня " в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Повече заАндрей Стоилов - тук, а за плана - в края на текста.

Сложете водата и всички артикули за бульона да заврат на сдържан огън за към 20 – 30 минути. Във врящия бульон потопете омара с щипките надолу, като го държите за опашката. Твърдата черупка би трябвало да е ориентирана към вас, с цел да не ви опръска парещ бульон при вероятно стесняване на опашката. Варете за към 6 – 7 минути.
След като омарът е подготвен, го извадете и отделете месото от черупката и щипките. Нарежете едри части от него и ги нанижете на шиш от лимонена трева.

Прецедете бульона и използвайте част от него за подготвяне на ризотото, както следва. Бланширайте бейби спанака и левурдата, охладете ги незабавно по-късно в ледена вода. Пасирайте ги тънко в блендер или термокутер, като употребявате малко сметана и бульон, с цел да се получи гъста течна маса. След това претрийте през фина цедилка.

Загрейте в касерола слънчогледово олио и зехтин и задушете ситно нарязания шалот. Сложете и ризотото, с цел да го глазирате, като последователно наливате от зеленчуковия бульон. Бъркайте непрекъснато на сдържан огън за към 12 – 15 минути. Към края на готвенето прибавете крем пастата със спанак и тънко нарязаните тиквички. Овкусете със сол и пипер.

Когато се изпари течността и ризотото е сварено ал денте, финиширайте със сметана, студено масло и овкусете с пармезан. Осолете шишчето от омар и го запържете в загрят тиган със слънчогледово олио и завършете с масло. Гарнирайте ризотото с лимоновото шишче с омар.

Необходими артикули за 1 порция

30 бр. левурда
10 г лук шалот
2 дребни тиквички
1 бр. лимонена трева
10 г масло
2 мл слънчогедово олио
3 мл зехтин
30 мл пълномаслена животинска сметана
15 г пармезан
сол на усет
бял пипер на усет

За зеленчуков бульон и попарванена омара
4 л вода
100 г резене (финокио)
120 г праз лук
20 г чесън
50 г лайм
60 г зелена целина
70 г морков
40 г лук шалот
30 г магданоз
3 бр. лимонена трева
сол на усет
бял пипер на усет

В " Съвременна българска кухня " всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (82)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР