Спад в подкрепата към правителството. Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са

...
Спад в подкрепата към правителството. Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са
Коментари Харесай

Проучване на „Тренд“ взриви властта: Промяната с рекордни загуби, Радев – 6% надолу

Спад в поддръжката към държавното управление. „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ са към този момент на минимална отдалеченост между тях. 40% от българите са трансформирали отношението си към Русия в отрицателна посока, поради войната. Това сочат данните от изследване на „ Тренд “ отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, обединения и войната в Украйна. Изследването е осъществено в интервала сред 5 и 12 март 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице ” посредством таблет измежду 1007 души на възраст 18+ по поръчка на „ 24 часа ”.

Войната в Украйна и влошената интернационална конюнктура водят до смяна в структурата на оптимизма и скептицизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) към този момент е по-голям от този на оптимистите (40%), до момента в който единствено месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на съществени артикули и услуги, искрите сред президент и изпълнителна власт и търканията сред сътрудниците в обединението, недвусмислено са дали своето отражение върху публичните настройки. Регистрира се спад по съществени знаци.

Отрицателната оценка за работата на Народното събрание се повишава от 52% през февруари до 64% през март . Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март.

 ТРЕНД ТРЕНД

При оценката за работата на държавното управление се вижда даже по-драстична смяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за позитивно и негативно отношение бяха изцяло сходни (39% позитивни и 40% негативни през януари и февруари).  През март позитивната оценка за работата на държавното управление   са 29%, а негативната – 56%.

 ТРЕНД ТРЕНД

При оценката за работата на президента, динамичността не е толкоз сериозна, само че и там се записва ерозия, която прекъсва позитивния тренд от последните няколко месеца, означават от „ Тренд ”. През февруари 55% оценяваха позитивно работата на президента, а една трета негативно.  През март позитивните оценки са 49%, а негативните 39%.

 ТРЕНД ТРЕНД

Промени се регистрират и при електоралните настройки.  За последните два месеца „ Продължаваме промяната “ губи 3.5% от поддръжката си измежду гласуващите . Формацията към Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, само че с минимална преднина от 1% пред главния си конкурент. ГЕРБ от своя страна стоят статично като поддръжка с 21.9% от гласуващите. Движение за права и свободи заема трета позиция с 11.4% от деклариралите, че ще гласоподават на последващи избори, като незабавно след нея се подрежда Българска социалистическа партия с 10.4% от гласуващите. Следват „ ИТН “ (7.5% от гласуващите), Демократична България (7.4% от гласуващите) и Възраждане (7.3% от гласуващите) на пренебрежима отдалеченост посред им.

 ТРЕНД ТРЕНД

40% от българите са трансформирали отношението си по отношение на Русия в отрицателна посока , поради военната инвазия в Украйна. 46% не са си трансформирали отношението. В максимален дял са трансформирали отношението си в отрицателна посока последователите на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ и Демократична България, а в минимален тези на Възраждане и Българска социалистическа партия.

Само 16% считат, че съветската военна инвазия в Украйна е оправдана, до момента в който 61% са на противоположното мнение. Сериозна поддръжка се записва и по въпроса за украинските бежанци – над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България би трябвало да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното болшинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не би трябвало да се намесва директно, с военно присъединяване, на страната на Украйна в спора ѝ с Русия. Само 9% не споделят тази позиция, регистрира изследването.  
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР