SpaceX драстично намали транспортните разходи за доставки в Космоса, а

...
SpaceX драстично намали транспортните разходи за доставки в Космоса, а
Коментари Харесай

Рискове и визионерство: как SpaceX завинаги промени пътуването в Космоса


SpaceX фрапантно понижи транспортните разноски за доставки в Космоса, а Илон Мъск цели да достави с високоскоростен интернет цялата планета. Ето по какъв начин компанията на милиардера трансформира света:

Историята на триумфа за SpaceX стартира преди съвсем 10 години. Тогава от военновъздушната база Кейп Канаверал в американския щат Флорида излетя ракета на компанията. Тя придвижи товар - за първи път частна галактическа компания прави подобен полет по поръчка на НАСА.
Редакцията предлага
SpaceX неведнъж е бил покрай банкрут

Началото е мъчно за компанията, основана в Хоторн, квартал на Лос Анджелис. SpaceX е учредена през 2002 година и неведнъж е била на крачка от банкрут, споделя Илон Мъск. ”Приемах, че имам по-малко от 10 % късмет за триумф както с Tesla, по този начин и със SpaceX ", споделя милиардерът. " През 2008 година претърпяхме трети неуспех със SpaceX. Ако и четвъртото изстрелване на ракета се беше провалило, щяхме да банкрутираме. Защото нямаше да имаме пари за пети опит ", спомня си Мъск.

След детонация на галактическа совалка през 2003 година Съединени американски щати прекратиха пилотираните галактически полети и оставиха транспорта на хора до Международната галактическа станция на Русия. НАСА заплати на Русия 86 милиона $ за място в ракетата " Союз ". Но SpaceX постави край и на тази ера - компания преди две години изпрати двама астронавти на НАСА в Космоса.

SpaceX реализира немислимото

Роденият в Южна Африка Илон Мъск реализира нещо, за което му завиждат огромни компании като Boeing и Lockheed Martin. Заедно двете компании образуват United Launch Alliance, която е учредена през 2006 година за да разпредели сред Boeing и Lockheed Martin преференциални контракти с НАСА и армията. Ракетната компания на Мъск осуети това. Договорите с НАСА, които SpaceX е спечелила от този момент, са на стойност 4,2 милиарда $.

Въпреки това е мъчно да се каже по какъв начин се оправя компанията финансово, защото тя е частна и не търгува на фондовата борса. Експертите обаче считат, че към този момент би трябвало да е на облага. SpaceX от дълго време е огромен състезател в галактическата промишленост. Конкуренти като Blue Origin на създателя на Amazon Джеф Безос не престават да изостават.

Мъск и войната

Преди да избухне войната в Украйна, ръководителят на съветската галактическа организация даже похвали Мъск. " Илон Мъск осъществя доста от концепциите и мислите, които ние си бяхме наумили, само че не можахме да изпълним, тъй като галактическата ни стратегия спря за известно време след разпадането на Съветския съюз. Отдаваме му дължимото - той реорганизира галактическата промишленост и не се опасява да поема опасности ”, сподели Дмитрий Рогозин през септември предходната година.

От уважението на Рогозин обаче към този момент не е останало нищо.. Това разрешава на армията да комуникира даже от местата, където инфраструктурата им е била унищожена от ударите на съветската армия.

Приносът на SpaceX е неоспорим

На хартия Мъск е началник на SpaceX. В реалност обаче ежедневната активност се ръководи от Гуин Шотуел, която е машинен инженер. Мъск работи по-скоро като управител, обявявайки амбициозни проекти - като. Според специалистите доста от концепциите му са по-скоро далечни фантазии за бъдещето, само че все пак попадат попадат на кориците на вестници и списания.

Най-голямото достижение на SpaceX е, че фрапантно понижи транспортните разноски за доставки в Космоса: от 54 хиляди $ за кг товар до 2700 $ с ракета Falcon 9. Освен това елементи от ракетата могат да се употребяват наново.

Транспортирането на хора и товари е една от главните задания на SpaceX. Другата е построяването на световна сателитна мрежа. Целта е планетата ни да бъде снабдена с високоскоростен интернет в ниската околоземна орбита. Мъск вижда в това бизнес за милиарди. За тази цел обаче в Космоса би трябвало да бъдат изстреляни 42 000 спътника Starlink. Научният свят е смутен, тъй като спътниците могат да блокират опцията да бъде гледан и проучен Космоса.

***

Научете повече за Илон Мъск в това видео:
Седемте компании на Илон Мъск, които трансформират света
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР