Социологът Васил Тончев коментира пред Дир.бг сложната политическа ситуация у

...
Социологът Васил Тончев коментира пред Дир.бг сложната политическа ситуация у
Коментари Харесай

Социолог каза кой печели от нови избори

Социологът Васил Тончев разяснява пред Дир.бг комплицираната политическа обстановка у нас. Ето част от неговия разбор.

" Мисля, че се обрисува да вървим към последващи парламентарни избори. Те ще бъдат доста мощно обвързани с президентските избори. Тоест, това ще бъдат решаващи причини.

И от тази позиция президентът, естествено, ще избере това, което счита, че е най-добре за неговата И отсам към този момент възможностите да се даде мандатът на Българска социалистическа партия, стават извънредно огромни.

 И мисля, че в случай че президентът не даде мандата на Българска социалистическа партия, ще е в негов ущърб за в бъдеще. Така че, мисля, че нещата в огромна степен са предопределени мандатът да бъде даден на Българска социалистическа партия. И с аргумента, несъмнено, че тя е най-силно подкрепената партия, в съпоставяне с останалите благоприятни условия.

Не мисля, че ще се отиде към другите. За да се отиде към " Демократична България " или " Изправи се БГ! Ние идваме! ", това значи, че ще се постави акцент на опция да се направи кабинет, което даже и да го направи, възможностите там са извънредно дребни.

Ако има нови избори, трябва да се даде опция да се гласоподава и с машини, и с хартия - съгласно мен би било едно положително решение. И би трябвало политическите партии да вървят към това.

От позиция на раздвояването на електората, в противен случай - това ще увеличи интензивността, която беше смущаващо ниска на последните избори, защото хората към този момент не виждат смисъл от това упражнение. Докато съчетаването на изборите, съгласно мен, несъмнено ще увеличи интензивността, което би било ход в позитивна посока.

И естествено, това ще донесе и известни бонуси за някои партии, най-много тези, които вървят с президента.

Тъй като той, най-малко към този момент, се обрисува като любимец. Неслучайно и Има Такъв Народ незабавно оповестиха, когато споделиха, че няма да вършат държавно управление, че ще поддържат президента,  този синхрон сред президента и парламентарните избори ще им донесе и повече гласове.

За партиите, подкрепени от митинга, ще има назад преброяване и известно отдръпване на хората - въз основата на това, че към този момент два пъти не са се справили с опцията да създадат държавно управление и те не реализират единодушие, не се получава. Системните партии пък ще получат прочут
бонус от това ", счита Васил Тончев..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР