Социалното министерство предлага три опорни точки, по които бизнесът и

...
Социалното министерство предлага три опорни точки, по които бизнесът и
Коментари Харесай

Три опорни точки за договарянето на минималната заплата

Социалното министерство предлага три опорни точки, по които бизнесът и синдикатите да договарят минималната работна заплата - вместо горна и долна граница на заплатата двете страни да се договарят въз основа на три сюжета, включващи линията на беднотия, инфлацията и най-често срещаната междинна работна заплата, планува предлагането, показано от отрасловия министър Бисер Петков, оповестява "Дарик ".

То е изпратено до обществените сътрудници преди седмица и макар че към момента липсват публични позиции, Петков е оптимист по отношение на постигането на консенсус за механизъм, по който ще се договаря минималната заплата за всяка година.

Заради разногласието сред работодатели и синдикати, дали да има диапазон с долна и горна граница при договарянето на минималната работна заплата, общественото министерство предлага три спомагателни опорни точки, които да се преглеждат по време на договарянията.

Първият сюжет включва знаците линия на беднотия и междинен брой на работещите лица в едно семейство. Вторият сюжет съотнася брутната добавена стойност на едно лице по отношение на годишната инфлация, а третият съпоставя минималната работна заплата по отношение на най-често срещаната междинна заплата, като минималната би трябвало да бъде 66 % от междинната. На базата на тези три сюжета ще се дават три числови оценки за размера на минималната заплата, изясни министър Бисер Петков.

"Около тях да преговаряме, без да им споделяме това да бъде оценката, това е диапазонът или това е интервалът, който вие би трябвало да постигнете. Ние им даваме три ориентира, могат да се спрат на един ", уточни Петков.

Ако двете страни реализиран съглашение, страната ще го признава и то ще влиза в действие. Ако не съумеят, държавното управление ще дефинира размера на минималната заплата. Предлага се договарянията да стартират в края на март, когато има статистическа информация за миналата година, а контрактуваният размер да не е по-малък от настоящия размер на минималната заплата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР