Социалното министерство обяви начало на тазгодишната програма за достъпна жилищна

...
Социалното министерство обяви начало на тазгодишната програма за достъпна жилищна
Коментари Харесай

МТСП дава до 100 000 лв. за рампи и асансьори на хора с увреждания

Социалното министерство разгласи начало на тазгодишната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност на хора с увреждания. Документи могат да се подават от 23 януари до 24 април.

По Компонент 1 „ Достъпна жилищна среда ” хората с увреждания могат да аплайват с оферти за създаване и монтиране на рампи, подемни платформи и асансьори. Всеки утвърден план ще бъде финансиран с до 100 000 лева от МТСП.  В случаите, в които цената на плановете е по-висока, претендентите ще могат да съфинансират осъществяването на допустимите действия.

По съставния елемент могат да аплайват притежатели на жилища, които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички, с непрекъснат или сегашен адрес в същата постройка. Допустими претенденти са и сдружения на притежателите в етажната благосъстоятелност в многофамилни жилищни здания, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, с непрекъснат или сегашен адрес в същата постройка.

Одобрените планове по Компонент 2 „ Лична подвижност “ ще се финансират с до 8000 лева Средствата ще се отпускат за преустрояване на лек автомобил за човек с трайни увреждания, монтиране на помощно оборудване или приспособление за качване и събаряне на инвалидна количка в моторно транспортно средство, както и за закупуване на автомобил с към този момент осъществено изменение. Кандидатите ще могат да получат и средства за шофьорски курс.

Право да аплайват по втория съставен елемент имат хора с трайни увреждания, с потвърден недостиг на долни и/или горни крака и решение на органите на здравната експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат водачи.

Подробна информация за изискванията и документите за кандидатстване по двата съставния елемент може да се откри на интернет-страницата на МТСП (www.mlsp.government.bg) в графа „ Политики “, категория „ Хора с увреждания “, секция: „ Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност ” или на следния линк: https://www.mlsp.government.bg/natsionalna-programa-za-dostpna-zhilishchna-sreda-i-lichna-mobilnost-1.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР