Социалното изключване и липсата на обучение и грамотност за менструалната

...
Социалното изключване и липсата на обучение и грамотност за менструалната
Коментари Харесай

Индия: когато менструацията е тема табу

Социалното изключване и неналичието на образование и просветеност за менструалната хигиена принуждават доста от девойките в Индия да отпадат прибързано от учебно заведение. Други биват публично изолирани по време на месечния им цикъл.

Такава е картината в огромната част от селските региони на страната. На доста от девойките в учебна възраст им липсват знания по тематиката.

Липса на просветеност и полово образование

71 % от подрастващите тийнейджърки в Индия не знаят нищо за менструацията, до момента в който не пристигна първият им цикъл. А когато това стане, доста от тях просто отпадат от учебно заведение. Тези данни бяха показани в неотдавнашно изследване на УНИЦЕФ.

23 милиона девойки стопират образованието си всяка година поради неналичието на условия за справяне с менструалната хигиена, като дамски превръзки и подобаваща информация, се споделя в отчет от 2019 година на организацията Дасра.

" На процедура младите девойки не разполагат с никаква информация преди първата си менструация ", разказва казуса пред Дъждовни води Вандана Прасад, педиатърка и специалистка по публично здраве. " Чували сме за млади девойки и дами, които са били толкоз обезпокоени при първия си месечен цикъл, че са се заразили с някаква животозастрашаваща болест. Информацията, която те получават, нормално идва от техни връстници и постоянно е непълна и погрешна ", добавя тя.

За Прасад това е главен проблем на публичното здраве. " Социалните табута към момента са многочислени и девойките се сблъскват с разнообразни форми на дискриминация по време на менструацията си. Става въпрос да вземем за пример за отвод от избрани храни, на физически достъп до места като кухни и храмове, в редки случаи даже им се постанова да останат в някоя пристройка за няколко дни ", споделя Прасад.

Недостъпните хигиенични артикули

Към психическия стрес се прибавя и голямото предизвикателство въобще да успееш да се сдобиеш с дамски превръзки. Това се отнася най-много за тийнейджърките в учебна възраст. " Като цяло е в допълнение ежемесечно задължение от страдалчество за бедните девойки и дами. То усилва тяхната маргинализация и в допълнение ги слага в неравностойно състояние ", споделя Прасад. Културата на безмълвие води до позор и терзание.

Джая Веланкар, директорка на неправителствената организация за проблемите на дамите Джагори, споделя пред Дъждовни води, че е доста постоянно срещан феномен подрастващите девойки да не посещават учебно заведение по време на цикъла си заради културни и материални аргументи. " За доста девойки, изключително в селските региони, настъпването на менструацията поставя завършек на учебното им обучение, защото родителите им изпитват двойни страхове. От една страна - че девойките стават по-уязвими към полово принуждение, а от друга - че могат да станат полово дейни и да имат интимни връзки. А най-големият им боязън е да не се влюбят в момчета от 'по-нисши' касти ", споделя тя.

Мълчанието за цикъла

Експерти по тематиката виждат решението в уместно за възрастта стандартизирано полово образование. " Въпреки това се следи голяма опозиция против него от страна на държавните управления без значение на тяхната партийна принадлежност. Нуждаем се от публичен спор по въпроса ", безапелационна е Веланкар.

Около половината от всички дами и девойки в Индия на възраст сред 15 и 24 година към момента употребяват кърпи за менструална хигиена, се споделя в отчет за фамилното здраве от май 2022 година. Експерти предизвестяват, че повторната им приложимост може да докара до голям брой инфекции.

През 2019 година индийската кино продуцентка Гунет Монга завоюва " Оскар " за документалния си филм, отдаден на надълбоко вкоренените стигми за менструацията. Тя приканва разговорът по тематиката да продължи. " Промяната е социално-политически и стопански развой. Щастлива съм, че най-малко повече хора приказват за девойките, които отпадат от учебно заведение, и знам, че има да се извърви още дълъг път ", разяснява Монга пред Дъждовни води.

Автор Мурали Кришнан
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР