Социалният министър Георги Гьоков зарадва народа с голяма новина за

...
Социалният министър Георги Гьоков зарадва народа с голяма новина за
Коментари Харесай

Гьоков зарадва народа. Голяма новина за заплатите

Социалният министър Георги Гьоков зарадва народа с огромна вест за заплатите.

От 1 януари 2023 година сигурно ще има нова минимална работна заплата, избрана по новия механизъм и тя ще бъде към 50% от междинната заплата за България, сподели в студиото на " Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия Гьоков. Средната заплата към този момент е над 1600 лв., което значи, че минималната би трябвало да стане над 800 лв..

" В съдружното съглашение сред четирите партии е записано, че ще създадем автоматизиран механизъм за установяване на минималната работна заплата, който ще отразява индикативните стойности на директивата за минималните работни заплати в страните от Европейски Съюз. Там е записано, че минималната работна заплата е към 50% от междинната работна заплата. Има единодушие на съдружните сътрудници и на финансовия министър. Трябва да се придържаме към това да стане ", сподели Гьоков.

Самият Гьоков упорства нарастването да се случи още от 1 юли, само че сътрудниците и финансовият министър считат, че ще бъде казус да се усилва два пъти в една годината минималната работна заплата.

Министър Гьоков дефинира като обективна смяната в пенсионния модел. Смята обаче, че ще бъдат нарушени осигурителни правила, тъй като тези 60 лева, които се слагаха към пенсиите като добавки, няма по какъв начин да се вкарат в пенсията, което чакат българите.

Социалният министър съобщи, че антикризисните ограничения в поддръжка на българите да преодолеят инфлацията са почнали още с приемането на бюджета за тази година. В него са подкрепени рисковите, нискодоходните групи, в това число и пенсионерите с нарастването от 25 декември.

" Правителството мисли в тази посока и преодоляваме огромна част от тази инфлация. Но е цинично да кажем, че когато върлува сходна инфлация по нашите земи, ще я преодолеем с някакви решения в пенсионата система. Трябва две-три години със съществени дейности, с цел да компенсираме приходите по отношение на инфлацията ", сподели той.

Гьоков посочи, че бюджетът във фонд пенсии е 12.5 милиарда Разходите за пенсии ще набъбнат с към 1.5 - 1.6 милиарда Не би трябвало да се усили процентът на субсидия от държавния бюджет. По думите му рекомендацията на интернационалната организация на труда е коефициентът на тежест да бъде повишен от 1.35 до 1.5, само че това няма да бъде направено, тъй като нужните средства за това деяние ще надвишават тези 1.6 млрд, които са нужни и дефицитът ще стане голям.

Гьоков добави още, че след 1 януари 2023 година предстоят доста съществени промени в Агенцията за обществено подкрепяне. Всички заплащания от пенсионната система и всички пенсии, несвързани с застрахователен принос, ще бъдат изведени от осигурителната система като обществената пенсия, която няма нужния стаж.

29 000 българи са подкрепени с енергийни помощи от 525 лева, сподели още Гьоков. Сега се изчаква решението на КЕВР за цената на тока, с цел да се одобри пакет за новия отоплителен сезон. Дали тази помощ ще е промени, зависи от това с какъв брой ще се вдигне цената на силата.

Гьоков съобщи още, че се търси решение за настаняване на всички украински бежанци у нас, което ще бъде за сметка на европейския бюджет. Има индикации, че към 30 000 души няма къде да бъдат настанени, само че ще се оправим с този проблем, сподели министърът.

За тях се планува пакет " взаимност ", в който ще влиза психическо подкрепяне, подготовка за работа. Предвижда се също финансиране за квартира в границите на 3 месеца, поддръжка с детски кътове, където родителите да оставят децата си, до момента в който са на работа, уроци по български език.

Министърът сподели, че у нас са почнали работа към 2 500 украински жители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР