Социалните помощи да се насочват по-ефективно към най-нуждаещите се -

...
Социалните помощи да се насочват по-ефективно към най-нуждаещите се -
Коментари Харесай

ИПИ настоява социалните помощи да се насочват по-ефективно към най-нуждаещите се



Социалните помощи да се насочват по-ефективно към най-нуждаещите се - за това упорства Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) в. Икономистите показаха пакет от оферти за промени в обществените прехвърляния и услуги. Целта е смяна в политиките, с цел да се взема решение по-успешно казусът с бедността.

Огромната част от средствата се насочват към необятни групи получатели - фамилии с деца, хора с увреждания и други, като постоянно обгръщат забележителен брой лица, които не са измежду най-нуждаещите се, а в това време размерите на поддръжката за незадоволителни за тези в най-тежко състояние, се показва в разбора на Института за пазарна стопанска система.

Петър Ганев разяснява:

" Има демографска политика, която изяжда 1/3 от бюджета на МСП. Има политика по отношение на хората с увреждания, която изяжда 40% от бюджета на МСП и в действителност има една дребна стратегия - 10% от бюджета на МСП, която касае в действителност бедните и по тази причина даваме предложение за фокус в тази стратегия ".

От ИПИ оферират увеличение обсега на месечните помощи по закона за общественото подкрепяне: " 4% от популацията жестоко казано и хора в дълбока беднотия от 10%, все още обсега е 1% ".

Друго предложение е изваждане на стратегиите преследващи най-вече демографски цели, от цялостната система на обществено подкрепяне, като прехвърлянията от фамилии с деца се концентрират върху уязвими семейства, сподели Лъчезар Богданов: " Ако желаеме да има някаква демографска политика, било то с данъчни понижения, било то с някакви други директни поддържа за децата и за учебното заведение, дано го вършим, само че да не го смесваме в обществената система ".

Акцент в анализите на икономистите са младежите от 15 до 34 години, които нито учат, нито работят. В България те са 23% и по този индикатор сме на челни позиции в Европейския съюз, разгласи Адриан Николов: " Единствено Гърция, Румъния и Италия по последни данни през 2021-ва година са с по-високи дялове. При неактивните много огромна част от тях в действителност се струпват под линията на бедността. Много от тях са от семейства с доста ниски приходи, което на процедура ги слага в условия на един циничен кръг ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР