Социален експеримент и предизборен бюджет - така бившият финансов министър

...
Социален експеримент и предизборен бюджет - така бившият финансов министър
Коментари Харесай

Ананиев плаши с много висока инфлация. Предизборен ли е бюджетът?

" Социален опит " и " избирателен бюджет " - по този начин някогашният финансов министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Кирил Ананиев дефинира плана за Бюджет 2022.

Според него планът стъпва на неверна философия, прави се без призната управническа стратегия на държавното управление, а и няма годишно измерение, поради плануваната актуализация през юни. Липсва бистрота и предвидимост, както за жителите, по този начин и за бизнеса, посочи Ананиев в изявление за Българска национална телевизия.

" За мен в персонален проект, като човек, правил десетки бюджети на страната - това не е моя бюджет - построен е на неверна философия, липсват съответни политики и промени, структуриран е върху неверно обмисляне ", сподели някогашният финансов министър.

Според Кирил Ананиев в плана за бюджет е очакван прекомерно висок растеж на брутния вътрешен артикул - прогноза, която се разминава с тези на Българска народна банка, Световната банка и Европейската комисия.

Индексът на плануванаъа инфлация от 5,6%, съгласно Кирил Ананиев, пък е прекомерно невисок. Очакванията на някогашния финансов министър са за годишна инфлация от 10-11%.

Размерът на дълга също е стеснителен поради обстоятелството, че след въвеждането на валутния ръб всички финансови министри са изповядвали философията на устойчиво финансово ръководство и политика, която да не води до прекалено увеличение на задлъжнялостта, разяснява още Ананиев.

Според него заложеното покачване на приходите ще обхване прекомерно малко хора у нас, а и ще бъде изядено от инфлацията.

Евентуален боен спор сред Русия и Украйна би повишил още повече цените на стоките у нас. " При възможна война доставките на газ може да не са постоянни, което значи, че бизнеса у нас или ще е усложнен да реализира активност, или ще я реализира на доста по-високи цени, а оттова и инфлацията ще се увеличи ", разяснява Кирил Ананиев.

Според него ръководещите са се забавили с обезщетенията на високите цени на енергоносителите за бизнеса като е трябвало да ги вкарат още през лятото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР