Сосовете са важно допълнение към печени, пържени, задушени ястия. Добре

...
Сосовете са важно допълнение към печени, пържени, задушени ястия. Добре
Коментари Харесай

Тънкости при приготвянето на топли сосове

Сосовете са значимо допълнение към печени, пържени, задушени ястия. Добре подбрани и вярно съчетани вкусово и ароматно подправени, те усъвършенстват качеството на ястието и дават опция за огромно многообразие.

Сосовете би трябвало да се сортират по този начин, че да акцентират характерния усет и мирис на ястието, към което се сервират. Отварите и бульоните би трябвало да се употребяват като разтворители на сосове вместо елементарна вода. Те усъвършенстват изключително доста усета им.

Сосовете според от температурата, при която се сервират, са топли и студени.

Топлите сосове се подготвят въз основата на маслено-брашнена или единствено маслена съставна част с добавка на ароматни подправки или на основата на зеленчукова съставна част със или без добавка на сгъстител. В техния състав необятно са застъпени рибни, месни, зеленчукови и гъбени отвари и бульони.

Има два типа топли съществени сосове – светли и тъмни.

 Сосове

Сгъстяването на топлите сосовете става по няколко метода:

1. Чрез разтваряне на авансово запечено брашно в студена запарка или бульон – по този начин наречената суха запръжка. В изсъхнал тиган се разстила брашното на слой с дебелина 2 см. и се пече при непрекъснато безредие: за светли сосове, до момента в който брашното получи мирис на печени орехи (без да потъмнее), а за тъмните сосове – до златисто оцветяване.

2. Чрез запържване на брашно в затоплена ( а не пържена) лой. Има три съществени метода на подготвяне. В единия брашното се прибавя в мазнината като се разбърква 2 – 3 мин., съвсем без да промени цвета си - този сос е подобаващ за светли запръжки.

Вторият метод е прибавяне на брашното в мазнината и безредие до приемането на златисто оцветяване. Третият вид, подобаващ за тъмни запръжки, е запържване на брашното до придобиване на червеникав нюанс.

Студените сосове се подготвят въз основата на зеленчукови съставки, сметана, растително масло, яйца и други Поднасят се в сосиера.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР