Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню.

...
Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню.
Коментари Харесай

Какво става с тялото като намалим солта

Солта е значима и скъпа съставна част от здравословното ни меню. Оказва се обаче, че постоянно прекаляваме с нея, тъй като се крие на всички места – както в домашно приготвената храна, по този начин и в саламите, чипсовете, снаксовете, даже и в сладките изкушения.

Мотивиращите аргументи да понижим солта не са една и две.

Прекомерната ѝ приложимост може да докара до:

- Задържане на течности - непотребната вода в тялото се задържа в мастните кафези, което води до целулит и до клетъчно обезводняване.

- Излишното количество сол би трябвало да бъде обработено от бъбреците, което затруднява работата им и усилва риска от формиране на камъни в тях.

- Повишават се рисковете и от наднормено тегло, от развиване на сърдечно-съдови болести, диабет, утежняване на зрението и други

- Приемът на прекомерно доста сол може да аргументи освен киселини, само че и продължително увреждане на храносмилателния тракт (язва и др.)

Според разнообразни проучвания, направени през годините, учените са безапелационни, че солта е значима съставна част от здравословното ни меню, просто би трябвало да я използваме уравновесено.

Някои настояват, че 3,75 г е допустимият най-много, а други разрешават до 6 г всекидневно.

НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ НА СВЕТА - СНИМКИ

Разбира се, има и разнообразни типове сол, всред които да избираме, като тук няма нездравословна и потребна, а по-скоро богата на едни или други субстанции.

Топ 4 на най-използваните в България типове сол:

Хималайска розова сол

Съдържа към 84 минерала и има по-мек усет. Може да се употребява за готвене, консервиране, овкусяване. Смята се, че хималайската розова сол е мощен детоксикатор. Съдържа по-малко количество натрий, само че за сметка на това е богата на магнезий, калций, калий, бромид и други

Натриева сол

Това е "обикновената готварска сол ". Тя съставлява най-голямата част от употребяваната в света сол. Доставя натрий за тялото, взе участие в регулирането на вътреклетъчното налягане и наличието на вода.

Морска сол

Морската сол се добива посредством изпаряване на морска вода. Тя е доста сходна на елементарната сол, само че може да съдържа дребни количества минерали.

Йодирана сол

Йодираната сол се употребява за предварителна защита на йодния недостиг. Такъв може да се получи при изразходване на незадоволително йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания.

Йодният дефицит води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат значими функционалности за вярната обмяна на веществата в тялото.

Намалявайки количествата на сол до допустимите, си подсигуряваме:

- Да минимализираме рисковете за здравето ни.

- Да се усещаме доста по-тонизирани и цялостни с сила.

- Да се освободим от нездравословните отрови.

А по какъв начин се отразява една такава смяна в питателните привички, научаваме в новото видео от поредицата "Влез във форма " с Наталия от Natali’s Beauty.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР