Софийското общинско дружество Метрополитен е успяло да намали със задна

...
Софийското общинско дружество Метрополитен е успяло да намали със задна
Коментари Харесай

Метрото се договорило с Ковачки да купува ток по-евтино

Софийското общинско сдружение " Метрополитен " е съумяло да понижи със задна дата цената на тока, който купува от доставчика си – компанията " Гранд Енерджи Дистрибюшън ", която се свързва с енергийния необут Христо Ковачки. Договорката е направена във вторник, 28 април, и важи със задна дата – от 1 април. От тогава цената на тока за метрото е 85 лв. за МВтч. Досега метрото купуваше електрическа енергия на цена от 105 лв. за МВтч, което е два пъти повече спрямо цените на тока на борсата.

За понижението заяви шефът на " Метрополитен " Стоян Братоев по време на чуване в комисията по икономическа политика и благосъстоятелност към Столичния общински съвет. Той приказва пред комисията по искане на общинския консултант от " Демократична България " и съпредседател на " Зелено придвижване " Владислав Панев. Миналата седмица Панев заяви, че през февруари " Метрополитен " е подписал анекс към контракта си с доставчика на ток " Гранд Енерджи Дистрибюшън ", с който цената на силата е нараснала 95 на 105 лв. за МВтч. В същото време от март цената на тока на борсата спадна фрапантно.

Още предходната седмица от Столичната община и от " Метрополитен " оповестиха, че ще се договаря с доставчика на ток за понижаване на цените.

Договорената в този момент нова цена от 85 лв. на МВтч щяла да докара до стесняване на разноските на метрото за сила със 160 000 – 170 000 лв. на месец. Предвидено е ново предоговаряне на цената по контракта в края на юни, сподели още Братоев. Ако тогава цената на борсовия ток е с над 10% по-ниска от тази, на която метрото купува силата, ще се желае ново съкращаване на цените. Ако борсовата електрическа енергия е по-скъпа, това нямало да докара до повдигане на цените за " Метрополитен ".

Братоев разяснява, че в случай че бъде поискано ново съкращаване на цената, само че " Гранд Енерджи Дистирбюшън " не се съгласи с него, договорът с сдружението ще бъде преустановен. Той изтича в края на януари 2021 година, само че още през май 2020 година общинското сдружение ще разгласи нов търг за снабдител на ток. Ако на него се постигнела по-ниска цена, контрактът със настоящия снабдител, щял да бъде преустановен предварително.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР