Софийският университет Св. Климент Охридски привлича учени и изследователи от

...
Софийският университет Св. Климент Охридски привлича учени и изследователи от
Коментари Харесай

Софийският университет привлича световни учени и изследователи с новия си проект SUMMIT

Софийският университет " Св. Климент Охридски " притегля учени и откриватели от международна големина с новия си план SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer). Това разгласи по време на конференция в Националния клуб на Българска телеграфна агенция проф. Елиза Стефанова, заместник-ректор на висшето учебно заведение и координатор по плана. Той е на стойност 44 млн. лева и се финансира от Националния проект за възобновяване и резистентност. Проектът ще бъде изпълняван в границите на 42 месеца и ще завърши на 30 юни 2026 година

Ректорът на Софийския университет Проф. дфн. Анастас Герджиков означи, че в състезанието за проучвателен университети СУ е бил класиран първи. По думите му това е огромен план, обвързван с научноизследователската работа на университета. Проф. Герджиков означи, че за последната една година броят на изявленията в региона на естествените науки в Софийския университет се е нараснал с 20 %, а в региона на филантропичните науки - с 40 %.

Проф. Веселина Вълканова означи, че във фокуса на плана е развиването на научните проучвания, които имат капацитет за трансфер на познания и нововъведения. Друга основна цел на плана е да основава такава среда, която да благоприятства привличане на млади учени и надарени хора.

Проф. Елиза Стефанова изясни, че в границите на този план има няколко - научни и научно-приложни проучвания, ориентирани към стратегически посоки. Формирани са 17 научни групи в разнообразни сфери - материални за зелена сила и околна среда, въпросът с изкуствения разсъдък, климатични промени и естествени бедствия, квантова информатика, цифрово обучение, цифрова хуманитаристика. По плана ще работят 14 екипа на водещи учени от университета в предпочитани области, които са с най-високите наукометрични индикатори, според реномирани интернационалните бази данни (Web of Science и др.). Други три екипа откриватели ще работят по интердисциплинарни тематики с капацитет да покачат значително изследователския потенциал на висшето учебно заведение в региона на хуманитаристиката, обществените и стопанските науки и логиката на психиката.

Сред 18-те водещи учени осем са дами. В стратегически за Софийския университет посоки като математика, химия, биология, физика и логика на психиката са привлечени водещи български учени от университети в Съединени американски щати - проф. Боян Попов, Англия - проф. Иво Влаев и Франция - проф. Валентин Вълчев, както и от бизнеса в България - доктор Сергей Иванов и Германия - доктор Сотир Червенков. Те са авторитетни откриватели и специалисти от реномирани университети, научни организации и предприятия в страната и чужбина, които ще работят върху съответни проучвателен задания в рамката на SUMMIT. С дейностите по плана се предизвикват и поддържат върхови научни приноси с висок фактор на влияние в сходство с положителните практики и стандартите на европейското изследователско пространство. Предвижда се планът да обхване стратегически за Софийския университет " Св. Климент Охридски " области на познанието: естествени науки, медицина, математика, компютърни науки, обучение, стопанска система, хуманитаристика, обществени науки и логика на психиката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР