Софийският университет Св. Климент Охридски получи статут на изследователски университет

...
Софийският университет Св. Климент Охридски получи статут на изследователски университет
Коментари Харесай

СУ получи статут на изследователски университет |

Софийският университет „ Св. Климент Охридски " получи статут на проучвателен университет за идващите четири години от Министерството на образованието и науката. Списъкът на утвърдените университети бе утвърден от Министерския съвет и от 2022 година ще се актуализира всяка година.

Алма матер получи над 5000 точки при нужен най-малко от 1000. Критериите за класиране включват: значима по количество и качество научна продукция, огромен брой цитирания в научната литература, брой защитили докторанти, привлечени средства от интернационалните и национални планове и стратегии, както и от контракти с български и задгранични предприятия.

Оценката за научната активност на висшите учебни заведения се пресмята по методика, която включва единствено справедливи критерии, като се употребяват данните от интернационалните бази данни Scopus и/или Web of Science. Стойностите по съответните индикатори се пресмятат в точки и оформят последна оценка по избрана формула. При определянето на първите проучвателен университети е употребена информацията, показана от висшите учебни заведения в интервала 2017-2020 година по отношение на годишната оценка на тяхната научна активност според Закона за поощряване на научните проучвания.

Университетите бяха поканени да приготвят кандидатурите си за идната процедура на 24 юни 2021 година, откакто МОН разгласява за публично разискване методика за придобиване на проучвателен статут. В Министерството на образованието и науката са постъпили заявки от 26 висши учебни заведения. Те бяха оценени по признатата от служебния кабинет методика от междуведомствена група, основана със заповед на министъра на образованието и науката.

Статутът на изследователско висше учебно заведение бе въведен в Закона за висшето обучение през 2020 година Той се дава за важен принос за развиването на значими публични области посредством върхови научни проучвания и високи резултати от научноизследователска активност, оценени според справедливи индикатори.

Изследователските университети ще получат в допълнение целево финансиране за развиване на научната активност от Националния проект за възобновяване и резистентност. Затова определянето им е наложително изискване за това неговата реализация да стартира в точния момент.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР