Софийският градски съд оправда четиримата подсъдими по делото за рухналата

...
Софийският градски съд оправда четиримата подсъдими по делото за рухналата
Коментари Харесай

12 години по-късно: Съдът оправда подсъдимите по делото за рухналата сграда на ул. „Алабин”

Софийският градски съд оправда четиримата подсъдими по делото за рухналата преди 12 години постройка на ул. " Алабин " в столицата. При трагичния случай починаха две млади дами – Деница Ченишева на 26 години и Петрина Христова на 24 година

По делото са подсъдими притежателят на постройката Георги Кирчев, инженер Петър Петров, направлявал ремонта, шефът на компанията Николай Симеонов и Манчо Иванов, против който делото беше гледано задочно, тъй като е в чужбина.

Сградата на „ Алабин " рухна към 18 ч. на 19 септември 2006 година, в миг, когато двете девойки минават с автомобила си по улицата. Колата им беше премазана, а те починаха на място.

Разследването се проточи, а съгласно заключенията на специалисти сриването е настъпило поради премахване на мазилки, ремонт на дървено дюшеме и дограми, каси на порти и унищожаване на вътрешни преградни стени.

При старта на делото през 2016 година стана ясно, че очевидецът Николай Александров е разказал на майките на починалите девойки, че в постройката са събаряни стени и по този начин се е стигнало до рухването.
Софийски градски съд даде старт на делото за срутилата се преди 10 година постройка на ул. " Алабин " Тогава починаха две млади дами
По-късно обаче той се отмята от показанията си.

Архив Снимка: БГНЕС

Преди 3 години прокуратурата приключи делото във връзка с Георги Кирчев, напомня правният уебсайт lex.news. След това арбитър Атанас Атанасов от Софийски градски съд анулира постановлението за преустановяване и съобщи, че делото би трябвало бързо да бъде завършено и импортирано в съда. Според него в материалите е имало доказателства за връзка сред строително-ремонтните работи и сриването на постройката.

Прокурорът по делото Момчил Момчев разяснява през днешния ден, че следствието на случая е било непрецизно, а показанията – променливи.

„ Полезният ми ход е да стачкувам пред Апелативния съд. Да забележим дали ще потвърдим присъдата на Софийски градски съд. Може и да е сбъркал”, съобщи Момчил Момчев.
Сградата-убиец в София е била в спешно положение Дирекцията за строителен надзор в столицата излезе с окончателните аргументи за сриването на постройката на Алабин 39, която умъртви две млади девойки.
Архивни фрагменти от случая можете да видите тук:

Ремонтът на рухналата в центъра на София постройка е бил противозаконен Часове преди да се срути постройката на “Алабин ”, някогашен наемател алармира Националния институт за паметниците на културата, че постройката се разрушава и че се прави ремонт без утвърден план. В жалбата се твърди, че са били разкъртени всички стени, подове и тавани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР