Софийската градска прокуратура протестира решение на Комисията за енергийно и

...
Софийската градска прокуратура протестира решение на Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Прокуратурата оспорва скъпата вода в 13 общини

Софийската градска прокуратура стачкува решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за цените на водата в 13 общини - Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. От началото на август цената в региона нарастна с близо 60 на 100.
От държавното обвиняване желаят прекъсване на предварителното осъществяване на решението на КЕВР за цените в региона на Бургас, защото то би предизвикало забележителна и труднопоправима имуществена щета на бургазлии, плащайки високи сметки.
Според държавното обвиняване повишаването е прекалено, недобре обосновано и не е съобразено с приходите на клиентите. Ето за какво се желае съдът да анулира решението на КЕВР и новите цени да не се ползват.
Прокуратурата показва, че локалното ВиК сдружение не е показало бизнес-плановете си. Освен това няма изработен технико-икономически разбор на съществуващото състояние. Липсват и данни за метода на установяване на размера на общите загуби във водоснабдителната система по години в границите на интервала на бизнес-плана до 2026 година
Според държавното обвиняване определянето на цените на ВиК услугите би трябвало да се управлява и от правилата за възобновяване на стопански обоснованите разноски. При определянето на разноските за хонорари на личния състав на сдружението, надлежно осигуровките за тях, както и при определянето на разноските за електрическа сила, включени в цените на ВиК услугите, не е спазен този принцип.
Освен това употребените от КЕВР данни по отношение на приходите на жителите на област Бургас за осъществяването на разбор на обществената търпимост на цените на ВиК услугите са неотносими. Не е ясно по какъв начин КЕВР е определила средномесечния приход на разположение от домакинство за интервала до 2026 година, обосновават се от прокуратурата. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР