Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд

...
Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО! Прокуратурата погна шефа на Областната дирекция по безопасност на храните

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд против А. Г.– шеф на Областната дирекция по сигурност на храните – София (ОДБХ – София). Той е упрекнат по два текста от Наказателен кодекс - закононарушение по работа, осъществено от лице, заемащо отговорно служебно състояние, при изискванията на продължавано закононарушение.

На 05 октомври 2016 година Г. е разпоредил да бъде осъществена инспекция на складово помещение на сдружението „ И. “ ЕООД - гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена лой, изкупувана от заведения за публично хранене. Продуктът служи като съществена суровина за произвеждане на биогориво. Също по този начин разпоредил това имущество да бъде конфискувано. Подобна инспекция и дейности по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, защото не се касае за храни, а за боклук. Извършването на такава инспекция е от компетентността на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София. С тези си дейности обвиненият Г. е превишил властта си.

В хода на следствието е открито също, че задачата на А. Г. е да се набират облаги за сдружението „ У. “ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството се занимава със същата активност както „ И. “ЕООД – изкупуване на отработена лой и реализирането й като суровина за произвеждане на биогориво.

Изпратените от обвиненият чиновници от ОДБХ – София, направили инспекция и иззели 8180 литра отработена лой и 167 броя неупотребявани бидони, благосъстоятелност на „ И. “ ЕООД, като заели коли на сдружението „ У. “ ЕООД, които превозили движимостите в незнайна посока.

Събрани са доказателства, че обвиненият е направил още едно действие на закононарушение по работа.

На 05 ноември 2016 година A.Г. разпоредил да бъде осъществена инспекция на складово помещение на съперник на „ У. “ЕООД - сдружението „ Б. Е. О. “ ЕООД - гр. София, Ботунец, където съхранявали отработена лой и да бъде конфискувано посоченото нагоре имущество. Както към този момент беше упоменато сходни работи не са от компетентността на ръководената от Г. ОДБХ - София, а от РИОСВ-София. Проверка на място била осъществена, само че до изземване на движимостите не се стигнало, защото след сигнал „ Б. Е. О. “ ЕООД до БАБХ, дейностите на ОДБХ - София били прекратени.

На А.Г. е повдигнато обвиняване и за това, че през месец октомври 2016 година е направил опит да принуди шеф на комерсиално сдружение с задграничен притежател да не прави комерсиална активност на територията на гр.София, като злоупотребил с властта си - закононарушение по член 143, алинея 1, вр. с член 18, алинея 1 Наказателен кодекс. Това комерсиално сдружение е с главен предмет на активност също изкупуване и осъществяване на отработена лой и съставлява съперник на сдружението “У. “ ЕООД.

А. Г. е с мярка за неотклонение „ Гаранция в пари в размер на 5000 лева “.

Предстои насрочване на делото от съда.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР