Софиянци ще са най-ужилени от вдигнатите тарифиБулгаргаз иска пак увеличение,

...
Софиянци ще са най-ужилени от вдигнатите тарифиБулгаргаз иска пак увеличение,
Коментари Харесай

От 1 юли: Нов шок с цените

Софиянци ще са най-ужилени от вдигнатите цени " Булгаргаз " желае отново нарастване, то изстрелва нагоре тока и парното
Нов потрес с цените се задава от 1 юли. Поредно повишаване на природния газ ще бръкне надълбоко в джоба ни. То е един от факторите, който ще повлече нагоре цените на тока, парното и топлата вода, както и ще докара до нарастване на цените на всички артикули поради по-скъпата сила.  След нарастването през април /16%/, май /14%/ и юни /20%/, държавният публичен снабдител " Булгаргаз " е внесъл заявление в енергийния регулатор с планирана цена на природния газ през юли с 3.5 на 100 по-висока от актуалната.

Сметките на компанията са за още толкоз скок и през август. За юли калкулациите на " Българгаз " сочат цена от 46.88 лева./МВтч, без налози, такси и акцизи при настояща цена от 45.27 лева, а за август плановете са за 48.42 лева Така синьото гориво ще доближи най-високия си растеж за последните 2 година Спрямо сериозното 20-процентно покачване на цената през юни поради скока на европейските газови тържища и едноседмичния ремонт на трасето на газопровода " Турски поток " в Турция, в този момент има искане за малко по-плавно повишаване.Реалните планове обаче ще са ясни на 1 юли, когато " Булгаргаз " сметне данните за целия месец юни. Тогава ще стане ясно и отражението на досегашния растеж на газовите цени, както и прогнозата за бъдещото им придвижване в цените на топлофикационните сдружения. Според отчета на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ за цената на тока и парното за интервала от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 година, повишаването при електрическата енергия е приблизително 3 на 100, а на топлинната сила - приблизително с 10 на 100. Изчисленията обаче са правени при цена на газа от преди юнския сериозен растеж.

Според досегашните планове на КЕВР, жителите на София ще бъдат най-сериозно ударени от идното повишаване на електрическата енергия и топлоенергията от 1 юли 2021 г.При приблизително нарастване на цената на тока за бита за страната от 3.02 на 100, столичани и останалите клиенти на ЧЕЗ в Западна България ще получат с 4.17 % по-високи цени. При потребителите на ЕВН в Югоизточна България прогнозният растеж е 2.38%, а за " Енерго-Про " в Североизточна България - 2.13%. Захранваните от ЕРП " Златни пясъци " ще заплащат с 1.58% по-ниски сметки.Парното в София ще нарастне с 14.25%, идващите с максимален растеж са Велико Търново - 13.27%, Варна - 11.01%, Бургас - 10.75%, Враца - 9.51%, Пловдив - 8.9%, Плевен - 8.12%. Произвежданият от топлофикациите ток ще нарастне приблизително с към 30%, което се отразява върху цената на тока за бита.Причина за повишението са и поскъпналите фрапантно парникови квоти, купувани от тези сдружения.

Очаква се обаче плановете на КЕВР да претърпят смяна, така цената на природния газ - съществена суровина за топлофикациите, пораства на международните пазари. Окончателно решение на КЕВР ще бъде взето на 1 юли. " Поради бързото възобновяване на промишлеността в страните от Европа и Северна Америка се следи нараснало търсене, респективно - незадоволително предложение и резултатът е повишение цената на природния газ. Също ясни са аргументите и за повишение на цената на въглеродните излъчвания на европейската платформа. Беше даден образец с " Топлофикация - София " - 77% от цената се образува от тези два съществени ценообразуващи фактори, които би трябвало да ги приемем такива, каквито са ", разяснява шефът на КЕВР Иван Иванов пред БНР.Според зам.министъра на енергетиката в служебния кабинет Александър Николов, цените на тока и парното ще се усилят през това лято поради огромните загуби в енергетиката. " Поскъпването на тока за бита е неизбежно. Проблемът е, че ще продължим да плащаме повече, тъй като системата задлъжнява, лихвите освен се натрупат, само че и няма да изчезнат ", сподели Николов пред Българска национална телевизия. Той съобщи, че " Топлофикация София " продължава да задлъжнява. " Тя е главният клиент на " Булгаргаз ". За да падне цената на парното, би трябвало успеваемостта на изгарянето на самото гориво и съответното на въглеродните излъчвания и закупуването да е дълготрайно. В момента положението на " Топлофикация София " е такова, че не разрешава даже приватизация на сдружението.

Платежното държание на софиянци е много обичайно, заплащат се сметките в точния момент ", сподели още Николов. По думите му, държавната " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ще остане неконкурентоспособна най-малко до момента в който изтекат дълготрайните контракти за изкупуване на ток на американските централи, както и до момента в който се откри решение за спасяването й. " Нашият Български енергиен холдинг е с голяма задлъжнялост ", съобщи Николов. Тези сдружения, които са сполучливи, се употребяват да кърпят дупките в губещите, счита той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР