София. Във времена на застъпващи се кризи залогът за успех

...
София. Във времена на застъпващи се кризи залогът за успех
Коментари Харесай

Румен Радев и Мило Джуканович: Европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива и е от ключово значение за стабилността, сигурността и развитието на региона

София. Във времена на застъпващи се рецесии залогът за триумф е единодушие, взаимност и взаимоотношение сред всички страни на Балканите и в Европа, съобщи президентът Румен Радев в Подгорица

Европейската вероятност на Югоизточна Европа няма опция и е от основно значение за стабилността, сигурността и просперитета на целия район. Това беше общата позиция на президентите на България и Черна гора Румен Радев и Мило Джуканович, които организираха през днешния ден среща в президентския замък в Цетине. Държавният глава Румен Радев е на публично посещаване в Черна гора по покана на черногорския си сътрудник президента Мило Джуканович.

Румен Радев изрази безапелационната поддръжка на България за европейския път на Черна гора, която е най-напредналата страна в процеса на разширение на Европейски Съюз. „ Силната поддръжка на черногорските жители за присъединение към Европейски Съюз е най-сигурният поръчител за триумфа по пътя на европейска интеграция, както и за неутрализация на всевъзможни опити за външно вмешателство в този развой “, акцентира президентът. Той изрази вяра и че пътят към промени ще бъде интензивен и акцентира, че България е подготвена да окаже помощ с експертиза за подсилване на институционалния потенциал на Черна гора, за решение на всички значими въпроси освен в процеса на присъединение, само че и по-късно - за реализиране на пълноценната интеграция в Европейски Съюз.

„ Ако страните в двата края на Балканския полуостров можем да реализираме триумфи в нашето съдействие, това значи и че всички страни от района, макар провокациите, могат да го вършат “, уточни Румен Радев. Двамата президенти се сплотиха към позицията, че във времена на застъпващи се рецесии залогът за триумф е единодушие, взаимност и взаимоотношение сред всички страни в района и в Европа, което да укрепва и взаимното доверие сред страните в Югоизточна Европа.

Въпреки дейния политически разговор на всички равнища, към момента икономическите връзки са надалеч от упоритостите и опциите на двете страни, означиха двамата президенти. „ Надявам се, че след образуване на новото държавно управление в България по най-бързия метод ще се организира петата сесия на смесената икономическа комисия, точно тук в Черна гора, която да отвори нови хоризонти за икономическо взаимоотношение “, акцентира Румен Радев. Той добави, че е належащо Черна гора да бъде по-активна и да стане доста по-забележима за българския бизнес и вложители, тъй като капацитетът, който предлага в редица области, е огромен.

От Цетине Румен Радев сложи акцент върху районната съгласуваност, чието задълбочаване би се отразило позитивно и на двустранните връзки в разнообразни сфери от съвместен интерес. По думите му фокусът на районното съдействие би трябвало да бъде ориентиран към възстановяване на шосейната съгласуваност, въздушните връзки и цифровата съгласуваност. „ Само по този начин можем да разгърнем най-важното – обмена на хора, планове, капитали, начинания сред нашите две страни “. По думите на президента ключ към сполучливото съдействие е и задълбочаването на връзките в системата на образованието, „ тъй като обменът сред младите и надарени хора, с техните хрумвания, с тяхното виждане за бъдещето на района и Европа, ще бъде тласък за съдействието и връзките във всички останали области от съвместен интерес “.

„ В условия на застъпващи се рецесии в региона на сигурността, енергетиката, инфлацията, риска от продоволствена рецесия, извънредно значимо е страните от нашия район да демонстрират отговорност, европейска увереност и интензивно районно съдействие в откритите към този момент формати “, уточни още българският президент. Румен Радев добави, че в това отношение България и Черна Гора демонстрират, че имат прагматична политика, ориентирана към повишение на доверието. Румен Радев прикани за самодейна политика, която освен да се бори с следствията от рецесиите, само че и да прави нужното да предотвратява вторичните резултати от войната в Украйна върху нашия район.

Президентът Радев поздрави Черна гора за поетото председателство на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа от тази година. Държавният глава посочи и постигнатото от Черна гора при председателството на Централноевропейска самодейност през последните две години и съобщи, че България, която сега ръководи самодейността, има добра основа да разпростира по-нататък взаимната активност имено с помощта на резултатите на Черна гора. Сътрудничеството в системата на НАТО и общият ангажимент, който България и Черна Гора споделят за подсилване на сигурността и на стабилността на Балканите, също бяха подчертани в границите на срещата.

Българският президент организира срещи през днешния ден и с ръководителя на Народното събрание Даниела Джурович, както и с министър-председателя на Черна гора Дритан Абазович.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР