Човешкото зрение се е развило така, че можем да виждаме

...
Човешкото зрение се е развило така, че можем да виждаме
Коментари Харесай

Ето кои хора могат да виждат ултравиолетовата светлина

Човешкото зрение се е развило по този начин, че можем да виждаме всички цветове на дъгата. Има обаче нюанси, които не можем да забележим, или по-скоро множеството хора не могат да видят. Сред тях е ултравиолетовият цвят, който заради дребната си дължина на вълната се изплъзва от полезрението. Интересно е обаче, че той се вижда от доста животни, чието зрение наподобява по-ограничено от нашето във връзка с разпознаването на цветовете. Нещо повече, проучванията демонстрират, че някои хора също могат да виждат този цвят. Оказва се, че способността за виждане на ултравиолета зависи най-много от възрастта на индивида. Напълно допустимо е и вие да виждате този цвят, само че даже да не го осъзнавате.

Защо хората не могат да виждат ултравиолетовата светлина

Повечето хора не могат да виждат ултравиолетовата светлина, само че не всички

Тайната на ултравиолетовия набор се крие в неговата дължина на вълната, която е по-къса от тази на забележимия набор. За да разберем за какво нашето зрение не може да види тази дължина на вълната, е значимо да осъзнаем, най-малко в общи линии, по какъв начин работи зрението. Да си напомним, че в задната част на окото се намира ретината, която има фоторецептори.

Фоторецепторите реагират на светлината и изпращат сигнали посредством зрителния нерв до мозъка,. Те съдържат информацията за дължината на записаната вълна. Мозъкът обработва тази информация и я интерпретира като цвят, вследствие на което се получава цветът, който виждаме.

Фоторецепторите ни реагират на синята и даже улавят някои елементи на ултравиолетовата светлина. Въпреки това лещата в окото, т.е. транспарантното тяло, което концентрира светлината върху ретината, я филтрира. Следователно тази вълна в никакъв случай не доближава до ретината, най-малко що се отнася до по-голямата част от ултравиолетовото лъчение.

Спектърът, забележим за човешкото око

Тази специфичност дава опция за отбрана на очите, защото ултравиолетовото лъчение е нездравословно. То състарява структурите на очите и усилва риска от рак и други здравословни проблеми.

Кой вижда ултравиолетова светлина и по какъв начин наподобява тя

Учените оповестяват, че множеството младежи могат да виждат ултравиолетова светлина. Така да вземем за пример изследване от 2018 година установи, че всички участници в колежанска възраст виждат ултравиолетовата светлина с дължина на вълната към 315 нанометра. Да напомним, че цялостният диапазон на тази светлина е от 10 до 380 nm. Тази светлина те разказват като ненаситено виолетово-синьо. Но способността да я виждаме се губи към 30-годишна възраст.

Повечето възпитаници виждат част от ултравиолетовия набор

Има и хора, които са способни да виждат доста по-голяма част от ултравиолетовия набор. Например до 80-те години на предишния век интервенцията на катаракта се е състояла в унищожаване на помътнялата леща, без да се вгради заместваща. В резултат на това хората стартират да виждат ултравиолетовата светлина. Тя нормално се разказва като бледосиня или бледовиолетова.

Художникът импресионист Клод Моне стартира да вижда ултравиолетовата светлина след интервенция на катаракта през 1923 година Разликата във възприемането на цветовете е отразена в по-късните му картини.

Кои животни виждат ултравиолетовата светлина

Проучване, извършено през 2014 година, сподели, че доста бозайници, в това число котките, кучетата, поровете и северните елени, могат да виждат ултравиолетовата светлина. Вярно е, че не я виждат в цялостния набор, само че за разлика от хората, те не губят тази дарба през целия си живот. Освен това тази дарба е развита при рибите, птиците, влечугите и земноводните, както и при безгръбначните животни. Те имат специфични фоторецептори за тази цел, както и лещи, които разрешават прекосяването на ултравиолетовата светлина.

Кучетата и още доста други животни виждат ултравиолетовата светлина

Очевидно е, че тази дарба не е инцидентна, само че за какво животните се нуждаят от нея? Според учените тя усилва контраста на зрението, за по-доброто разкриване на обектите в околната среда. Например хищните морски същества могат да виждат силуетите на дребната плячка, като да вземем за пример планктона, с помощта на ултравиолетовата светлина. Птиците могат да откриват зрели плодове с помощта на ултравиолетовата светлина. Трябва да се каже, че при птиците ултравиолетовата светлина постоянно се открива в оперението. Някои инсекти, с помощта на способността си да виждат ултравиолетова светлина, могат да разграничават шарките по цветята.

Учените считат, че предците на гръбначните животни са виждали ултравиолетова светлина и са имали специфичен фоторецептор. Но в хода на човешката еволюция този фоторецептор се е трансформирал повече в посока на разкриване на виолетовите талази, в сравнение с ултравиолетовите. Това може да се е случило, тъй като хората са дълголетници и затова не могат да си разрешат бързо увреждане на зрението. Вместо това сме развили способността да виждаме други цветове, които пък животните не могат да видят.

По принцип зрението на животните и на хората е доста друго. Докато множеството от нас виждат света към себе си във всички цветове, кучетата виждат нещата в по-малко ярки цветове, котките реагират зле на алено, а мишките виждат в сиво, синьо и зелено. Някои хора имат цветна слепота – некадърност да разграничават цветовете заради неправилна работа на светлочувствителните кафези (колбички).

Хората и някои типове маймуни са измежду дребното бозайници, които могат да виждат необятна гама от цветове. Но множеството други животни виждат света по доста по-различен метод. При птиците да вземем за пример сините и зелените цветове може да са по-слабо изразени, само че аленият нюанс е “ включен на най-много “. Тази специфичност на зрението им оказва помощ да оцелеят в природата – да вземем за пример чувствителността им към аления цвят оказва помощ на птиците бързо да виждат узрелите плодове измежду зелената листна маса на дърветата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР