София. В България годишно на глава от населението се консумира

...
София. В България годишно на глава от населението се консумира
Коментари Харесай

Йордан Господинов, БГ ФИШ: В България годишно на глава от населението се консумира 10 кг. риба и рибни продукти

София. В България годишно на глава от популацията се употребява 10 кг. риба и рибни артикули. Това сподели доктор Йордан Господинов, изпълнителен шеф и представляващ Асоциация на производителите на рибни артикули БГ ФИШ в изявление за Агенция „ Фокус “ .
„ Преди 30 година в България главно се консумираше скумрия, цаца и ненапълно шаран. Сега потребителите се насочват към разнообразни типове риба, в това число и вносна “, изясни Господинов. Той посочи, че в България се внасят доста типове риби и рибни артикули, които не се срещат у нас – скумрия, пангасиус, бели риби, акула, склон, калмари, сепия, скариди, сьомга, ципура, лаврак.

„ От българските риби у нас се търси доста пъстърва, шаран. Черните миди бележат сериозен растеж на консумация. Добиват се във ферми с доста положителни качества и без замърсяване. В България се ловят цаца, хамсия, лефер (чернокоп), барбуня, рапани, меджид и други 34-35 са типовете, от които има количество и се изнасят “, добави Господинов.

Относно годишната консумация на риба и рибни артикул у нас, Йордан Господинов разясни, че в последните години Асоциацията прави лично проучване. „ В България годишно на глава от популацията се употребява 10 кг. риба и рибни артикули. Това е забележителен растеж през последните 10-15 година, тъй като тогава се говореше за 5,2-5,8 кг. Сега главната статистика още веднъж не демонстрира огромен растеж, само че ние следим пазара и информацията ни се базира на данни от разнообразни институти, институции, както и персоналните ни изследвания за импорт и експорт “, уточни той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР