София. Услуги с по-ниско от договореното качество и опити за

...
София. Услуги с по-ниско от договореното качество и опити за
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Постъпиха над 70 сигнала от туристи във виртуалните ни приемни по морето

София. Услуги с по-ниско от контрактуваното качество и опити за използване на друг вид нелоялни практики са измежду недоволствата от туристите и измежду установените от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) нарушавания по морето, съобщи ръководителят Димитър Маргаритов в рубриката „ Чети етикета ” по bTV, оповестиха от пресцентъра на комисията. Най-често срещаното нарушаване продължава да бъде разминаването сред обещаното и това, което клиентът получава на място. Има случаи на неточно оповестяване на цените на услугите на плажа. „ Имаше случаи освен на некоректното оповестяване, само че и насила потребителят да употребява услуга наложително, което също е нарушаване. След нашата интервенция и откакто бяха формирани съответните протоколи, към сегашния миг на тестваните от нас места, тези нарушавания са прекратени, изясни Маргаритов.
Той даде образец и с неработещи климатици в хотели с 3 и над три звезди, което с изключение на, че в допълнение нажежава лятото на туристите, е и нарушаване на Наредбата за категоризацията.
По-рядко се открива липса на категоризация. От началото на сезона комисията е затворила 12 заведения по морето. Това обаче е краткотрайна мярка и в случай че те подхващат нужните дейности и приведат активността си в сходство, ще могат да работят.
От началото на сезона КЗП е направила над 1700 инспекции. До момента са формирани към 110 акта, само че по част от тези инспекции работата към момента не е завършила.
Маргаритов сподели, че посредством виртуалните приемни на КЗП са постъпили над 70 сигнала. „ Като цяло сигналите в областта на туризма при нас са към 5-6% от всички над 20 000, които постъпват на годишна база. Не е доста, само че това не значи, че секторът е без проблем. Всеки проблем, който се среща в туристическия отрасъл, е задоволително сериозен, тъй като даже да са малцина, когато на един човек му се провали почивката, за него това е драмата на лятото ”, разяснява той.
По отношение на алкохола ръководителят изясни, че досега и през миналите сезони при инспекциите рисков алкохол не е установяван. Инспекторите обаче са се натъквали на разнообразни несъответствия. Например, на случаи, в които алкохолът е бил разводнен, т.е. търговецът удря клиента по джоба. Или още при производителя липсват съставки, които според условията за физико-химичния състав би трябвало да ги има, с цел да може една напитка да се споделя бренди, водка или уиски.
„ Има случаи на несъстояли се почивки, като те са най-вече се свързани с туроператори или мними туроператори, които оферират главно по Интернет разнообразни предложения, изискват предплатено заплащане, а по-късно изчезват ”, предизвести Маргаритов. Той посъветва хората да не се предоверяват на атрактивни нападателно предлагани предложения, в това число единствено по имейл или телефон, а да се уверят, че отсреща има някой, който е в положение да направи това, което те чакат от него.
В умозаключение Маргаритов изрази мнение, че българският туристически артикул значително може да бъде сравнен със международно одобрените дестинации. „ Но, в нашата контролна активност ние виждаме, че има податливост при положително качество при започване на сезона, колкото повече преваля лятото, то да се утежнява. Но екскурзиантът, дали е пристигнал през юли или при започване на септември, заслужава едно и също ”, настоя ръководителят и насочи зов към търговците да бъдат правилни, а когато не съумеят да дават обещана услуга, със единодушието на потребителя да я заменят с друга. Според него, по този метод може да се преодолеят огромна част от неприятностите, които се случват.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР