София. Управителният съвет на Българска браншова камара Пътища“ вече повече

...
София. Управителният съвет на Българска браншова камара Пътища“ вече повече
Коментари Харесай

Българска браншова камара „Пътища“: До 30 юни 2022 г. държавата трябваше да изплати дължимите суми на изпълнителите от пътния бранш, а това не се случи

София. Управителният съвет на Българска браншова камара „ Пътища “ към този момент повече от година е в разговор с всички държавни институции, по отношение на всички неразрешени проблеми в пътно-строителния отрасъл. Това се споделя писмо, адресирано до министър-председателя, министъра на районното развиване и благоустройство и ръководителя на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “, изпратено и до медиите от Българска браншова камара „ Пътища “ .
През ноември предходната година компаниите реализатори и Агенция „ Пътна инфраструктура “ подписаха съглашения по ЗАКОННИТЕ ДОГОВОРИ за Текущ ремонт и поддържане. Съгласно тях, през днешния ден, 30 юни 2022 година страната следваше да изплати дължимите суми на изпълнителите от сектора в цялостния им размер. Това не се случи, което води до несъблюдение на договорните задължения от страна на възложителя – Агенция „ Пътна инфраструктура “. В актуализацията на бюджет 2022 година не бяха планувани средства по поетият ангажимент с Решение на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник, бр. 32 от 26.04.2022 година Към актуалният миг Агенция „ Пътна инфраструктура “ е разплатила зимното поддържане и единствено 50 % от дължимите средства по изпълнените действия.
С приключването на подписаните съглашения през днешния ден, УС на ББК „ Пътища “ заявява, че ще поддържа всички свои членове в исковете си да потърсят по правосъден път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят искания за пропуснати изгоди. Както неколкократно споменахме, с изключение на дължимите близо 600 млн. лева, страната ще се наложи да посрещне спомагателен разход в размер на 150 млн. лева
В момента тече интензивният строителен сезон, само че с неналичието на дейности страната ще докара до прекратяване на започнатите ремонтни действия записани в споразуменията по договорите за Текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа. Оставянето на стотици обекти без опция за извършване на дейностите по тях и извънредно амортизираната и остаряла пътна настилка основават съществени опасности от ПТП и загуба на човешки животи. Искаме още един път да почертаем, че всяка година забавяне от междуремонтните периоди усилва бъдещите разноски по възобновяване на съответните сектори не в проценти, а в пъти.
Развитието на пътната инфраструктура беше показано като главен приоритет от ръководещите, само че станахме очевидци на неналичието на решенията на настоящото държавно управление на Република България. Политическото говорене и неналичието на разплащания слагат живота на жителите в риск.
Управителният съвет на Българска браншова камара „ Пътища “ продължава да смята, че решаването на проблемите в бранша е в прерогативите на Министерски съвет и моли за бърза реакция от страна на страната с съответни дейности за разплащане на дължимите суми. Противното би могло да се пояснява като съзнателно възпрепятстване на опцията за осъществяване на предоставените действия на пътно-строителния отрасъл и умишлено застрашаване на живота на българските жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР