София. Тази година през юни се очаква средната месечна температура

...
София. Тази година през юни се очаква средната месечна температура
Коментари Харесай

НИМХ: Месец юни ще започне със сравнително студено време, през второто десетдневие ще преобладава слънчево време, а в края на месеца има вероятност за валежи

София. Тази година през юни се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 20 и 22°, по долината на р. Струма - към 23°, за високите полета - сред 17 и 19°, а за планините - сред 3 и 12°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред 7° и 12°, а най-високите - сред 32° и 37°. Това заяви за Агенция „ Фокус ” дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) .

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която в равнините е сред 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - сред 30 и 50 л/кв.м, а в планинските региони - от 70 до 130 л/кв.м.

Месецът ще стартира със относително студено време. На доста места в страната ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. Около средата на първото десетдневие повече слънчеви часове ще има преди обяд, а след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на обособени места в страната ще има краткотрайни валежи. Температурите ще се покачат и ще се приближат до климатичните правила. През последните дни от десетдневието има нараснала възможност за конюнктура с по-значителни по количество превалявания и на повече места в страната. Тогава и температурите релативно ще се намалят.

През множеството дни от второто десетдневие изгледите са да доминира слънчево време, а температурите да са към нормалните за средата на юни. Отново в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има и краткотрайни следобедни превалявания, на повече места към средата и през последните дни от интервала. Тогава и за малко ще захладнява.

През първите дни от третото десетдневие се чака въздушната маса над страната да се стабилизира. Тогава вероятността за превалявания е по-малка. Очаква се температурите да са близки до климатичните правила. Около и след средата на десетдневието вероятността за превалявания е релативно по-голяма.

Началото на астрономическото лято е на 21.06, в 6 ч. 32 мин., когато е лятното слънцестоене.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР