София. Столична община няма жилищна политика - под 9 000

...
София. Столична община няма жилищна политика - под 9 000
Коментари Харесай

Иван Таков, БСП - София: Столична община няма жилищна политика - под 9 000 са общинските жилища, при чакащи над 12 000

София. Столична община няма жилищна политика - под 9 000 са общинските жилища, при чакащи над 12 000. Това сподели Иван Таков, общински консултант от групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет във връзка отчет по отношение на разкриване на процедура за приватизация и установяване на способ за осъществяване на приватизация на обекти общинска благосъстоятелност, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

„ Това е следващият сходен отчет, който буди неразбиране у мен. В него са включени за приватизация обекти, някои от които са подобаващи за строителство на нови общински жилища. По размери казусът с общинските жилища е огромен колкото този с местата в детските градини. Към момента има под 9 000 общински жилища, при чакащи над 12 000 “, изясни Таков. По думите му изготвяната нова разпоредба значително ще отвори в огромна степен още ветрилото за хората, които могат да се възползват от правото на общинско жилище.

„ От години съм срещу имоти, подобаващи за строителство на общински жилища, да бъдат приватизирани. Два от тях в регион „ Люлин “ са изключително подобаващи “, разяснява Таков. „ На единия от терените в регион „ Люлин “ има подписан контракт през 2017 година за 10 години. Не мога да схвана за какво се лишаваме от доход от наем и бързаме да продадем този терен, откакто до края на наема остават още 7 години “, разяснява той.
„ Бих желал малко повече информация за независим обект в „ Подуяне. Дали се продава единствено обектът, или се продава със земята. Не мога да поддържа този отчет “, съобщи Иван Таков.

В имитация общинският консултант Николай Стойнев от групата на ГЕРБ-СДС съобщи, че в интервали на рецесия е значимо да се направи разбор на наличните активи и да се откри решение на всеки един от тях, да се направи преценка дали може да се употребяват от Общината, или е по-целесъобразно да се приватизират от частни вложители. „ Винаги могат да се намерят причини, с цел да не се поддържа решение за обекти, препоръчани за приватизация, като се акцентират обществени задължения. Не би трябвало да се не помни, че редица от обществените задължения се осъществят от средствата, постъпили от приватизация. Повечето препоръчани терени през днешния ден са маломерни, дайте си сметка каква жилищна политика може да се построи “, добави Стойнев. По думите му във връзка с жилищната политика Общината би трябвало да притегли и частните капитали.

В дуплика Таков уточни , че не може да се приказва за жилищна политика от страната на Столична община. „ Няма такава, изрично “, съобщи той. Иван Таков посочи, че двата терена в „ Люлин “, въпреки и маломерни, може да стане над 1000 кв. застрояване на единия, а на другия на 4000 кв. Таков съобщи, че не му е отговорено и за обекта в „ Подуяне “.

Изказване по тематиката направи и общинският консултант от „ Демократична България – Обединение “ Тома Белев, който попита Николай Стойнев на какви цели на ръководство на общинската благосъстоятелност отговоря предлагането.

В имитация Стойнев отговори на Таков, че в регион „ Подуене “ обектът е независим и се намира в постройка, като се продава единствено той. „ По отношение на контракта за наем в „ Люлин “ става дума за преместваемо оборудване и с решението ни договорът ще бъде преустановен, няма да има никакви тежести при продажбата на парцела “, добави той.
„ Решенията, които Надзорният съвет на общинската Агенция по приватизацията взима са според по закона, това е основанието, с което внасяме отчета за разглеждане в СОС “, сподели още той.

Докладът бе признат с 31 гласа „ за “, 15 – „ срещу “ и въздържали се 7.

Мариела ЧЕПЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР