София. Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова участва в

...
София. Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова участва в
Коментари Харесай

Министър Стела Балтова участва в годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

София. Служебният министър на туризма доцент Стела Балтова взе участие в Осмия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тази година главната му тематика е „ Национален проект за възобновяване и резистентност на Република България. Мястото на здравния туризъм в него “ и се реализира под патронажа на Министъра на туризма на България и в партньорство с Община Разлог и Европейската СПА Асоциация. Пред участниците във форума министърът показа настоящи данни за развиването на СПА туризма у нас, както и подхванатите стъпки за включването на бранша в Националния проект за възобновяване. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма .

" По данни на ЕСТИ от януари до август 2021 година пренощувалите български туристи в 13 определени общини, които са водещи дестинации за балнео и СПА туризъм, са над 649 хиляди ", осведоми министър Балтова. Тя добави, че задграничните посетители за същия интервал са повече от 26 хиляди Тя уточни още, че водещите посоки за пътувания се резервират, като това са Велинград, Хисаря, Разлог, Сандански, Троян и други. Водещи задгранични пазари общо за 13-те определени общини са Румъния, Р.С. Македония, Израел, Германия, Русия, Франция и Украйна.

Министърът осведоми още, че въз основата на разбор на обстановката в бранш „ Туризъм “ и взаимообвързаността му с останалите браншове на българската стопанска система бяха обрисувани най-важните провокации, залегнали в Националния проект за възобновяване и резистентност.

" Министерството на туризма взе участие е съвещанията на работната група за правене на проекта, беше препоръчано включването на туристическите предприятия като бенефициенти във фонда за енергийна успеваемост и изпратена апликационна форма с искане този съставен елемент да бъде допълнен съответно със здания в бранш туризъм ", съобщи министър Балтова.

" В актуалната версия на Националния проект туризмът е включен в Инвестиция 1, която е ориентирана към енергийна успеваемост в сграден фонд, където вторият и третият съставен елемент плануват ограничения за финансиране за енергийно възобновяване на нежилищни здания, в това число публични здания и здания в региона на производството, търговията и услугите, както и здания от бранш туризъм ", изясни министърът.

Тя заяви, че туризмът се припознава и в границите на Инвестиция 9 за проучвателни действия за създаване на пилотен план за комбинирано произвеждане на топлота и електричество от геотермални източници.

" Също по този начин, туризмът е посочен в Програмата за развиване на районите, посредством която ще се поддържа осъществяването на инфраструктурни ограничения, ориентирани към възстановяване и развиване на здравните и обществените услуги, образованието, професионалното образование, културата, спорта, туризма, устойчивата градска подвижност и други ", сподели министър Балтова.

Тази година Българския съюз по балнеология и СПА туризъм отбелязва и своята 15 годишнина, като по този мотив министър Балтова връчи на организацията плакет за повсеместен принос в развиването на бранша.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР