София. Ще покажем пълнота и единност на държавна политика и

...
София. Ще покажем пълнота и единност на държавна политика и
Коментари Харесай

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Ще покажем пълнота и единност на държавна политика и местна кампания, ще излъчим убедителна алтернатива

София. Ще покажем цялост и единност на държавна политика и локална акция, ще излъчим безапелационна опция. Само от нас зависи да победим. Нека бъдем единни. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, оповестиха от пресцентъра на партията .
" Лятото беше белязано от ярки образци за проблемите на българското общество, които не са от през вчерашния ден, само че остават нерешени и се задълбочават-престъпност и възприятие на неправда - случаите на блудничество, гибел на дете, убийствата в Негован. Бездействие и блокаж на институциите, прекачване на отговорност без резултат. Това, което се случва под автомагистрала „ Струма ” и местенето на отпадъците ту на територията на община Дупница, ту назад, демонстрира блокаж на институциите и неспособност да се решат тези проблеми. Грешките на държавното управление, довели до разпространяване на чумата по свинете и засягане на най-беззащитните стопани, както и унищожаването на цялостен бранш в българското земеделие – свиневъдство, с дълготрайни последствия за живота на хората и стопанската система на страната ", добави Корнелия Нинова.
" Бяхме очевидци на образци за нарушение правата на служащите и се чака тези дни още веднъж да има митинги на медицинските сестри – за хонорари, за ексклузивен труд, за условия на работа. Увеличават се и неравенствата. През лятото Национален статистически институт изнесе данни за нови 90 милионери от България и за продължаващите да живеят под прага на беднотия близо 2 милиона българи – най-много възрастни и млади. Очакваме тези въпроси да бъдат сложени доста остро на дневен ред с началото на парламентарния сезон, както и в подтекста на идните локалните избори. Неизбежно този сезон ще бъде белязан и от избора на основен прокурор.
В тази обстановка предлагам да обсъдим нашите задания. Програмата на партията, „ Визия за България ”, платформата за локалните избори би трябвало да получат действително изражение с съответни дейности. Първо, парламентарната група да изготви и да внесе различен Бюджет 2020 с акцент върху неравенства, приходи и демографска рецесия. Това значи преизчисляване на пенсии, промени в данъчните закони, съпътстващи бюджета, помощите за младите фамилии и деца, слагане на въпроса за здравната промяна с акцент общински и държавни лечебни заведения, общинско и държавно опазване на здравето ", сподели още водачът на Българска социалистическа партия.
" На второ място, наказателната политика. Промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс като изразител на нашата позиция по тематика престъпност, усеща за правдивост, ненаказаност. Случилите се през лятото похищения, изключително фрапантните – върху деца в село Сотиря, едното завършило с ликвидиране, не може да ни остави безучастни. Много се е изговорило от всички политици през лятото, стартира едно наддаване за санкции – думи без никакви действителни дейности, никой нищо не предприе. Ние внесохме закон – при такива закононарушения, които предизвикват тежки телесни повреди и гибел, да не се ползва кратко произвеждане, при признания да не се заменя присъдата доживотна без право на заменя с по-лек режим. Това е реалност, внесли сме го и ще настояваме това да е първият закон, с който да се заеме Народното събрание, с цел да може бързото му приемане и влизане в действие да засегне и да се приложи във връзка с случаите в Сотиря. В тази част – наказателна политика, ви предлагаме нашата позиция по правосъдна промяна. Виждате, че изборът на основен прокурор провокира разногласия, разнообразни отзиви и позиции. Нашата позиция. Трябва кардинално да заложим измененията в правосъдната система, а не обсъждаме личността на претендентите за върховен пост в правосъдната система. Подготвили сме и ще внесем оферти за промени,с които се постанова правосъден надзор върху актовете на основния прокурор. Преди края на предходния парламентарен сезон изразихме мнение от трибуната на Народно събрание, че разделянето на Висшия правосъден съвет на две елементи – прокурорска и съдийска квота, е неточност и ще докара до днешната обстановка. Тези хора – две лобита в България, през днешния ден се скараха кой да оглави модела, който те дружно измислиха. И си разрешиха да упрекват Българска социалистическа партия до момента в който ние внасяхме различни законодателни оферти и предупреждавахме да не го вършат. Да си носят отговорността за модела, който сътвориха, нашата позиция е ясна и кардинална – законодателно ще я облечем идващите дни в Народното събрание с тези предложения- за правосъден надзор върху актовете на прокуратурата. Стои на дневен ред извънредно значимият и потулван въпрос за двамата европейски прокурори, които България ще излъчи – няма правила, няма процедура, няма механизъм, по който те да бъдат определени. Подозираме по какъв метод ще бъдат определени и по тази причина сме подготвени да внесем правила - по какъв начин да бъдат избирани ", добави още Нинова.
" Трето – фискалната политика. Освен данъчните закони и Бюджета, бих желала да предложа да сложим въпроса за ограничения за залагане на ред и правила в харченето на државните пари. Имам поради – прекъсване на извънпарламентарните решения с постановления на Министерски съвет да се харчат пари от бюджета, отвън това, което е несъмнено от Народното събрание и изключително в подтекста на локалните избори. Премиерът явно още веднъж ще взема акцията „ на ръчно ръководство ”, което означава- джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването му през прозореца на парче там, където залага за продобиване на локалните избори. Трябва още при започване на този сезон още веднъж да сложим въпроса за Закона за обществените финанси и разходването на средствата на данъкоплатците, отвън утвърждения от Народното събрание бюджет.
На четвърто място предлагам да сложим въпроса за мястото и ролята на локалната власт. Става въпрос за действителна децентрализация, разискването с нашите кметове и общински съветници, което неведнъж сме правили, за решение- част от налозите, събрани от общините, да остават там и да са разполагаем на жителите. Въпросите за общинските лечебни заведения, общинските учебни заведения, концесиониране или общински предприятия за комунални действия. Платформата ни за локални избори и уговорките, с които ще излезем пред хората през октомври- да получат действителен облик посредством законодателните ни начинания. Така ще покажем цялост и единност на държавна политика и локална акция, ще излъчим една безапелационна опция на досегашното статукво ", сподели още тя.
Следващият акцент в нашата работа са локалните избори. Ще се записваме на 05.09.2019 година Първото и най-важното са политиките. Взехме решение " Визия за България " да се трансформира във Визия за всяка община. От обиколките, срещите, конференциите, претендентите и диалозите виждаме, че такива визии се вършат тук-там и те са положителни, стъпват на програмата на партията, на " Визия за България " и въплащават и конкретиката на всяка община ", добави Нинова.
" След политиките, на второ място са хората - претендентите ни за кметове и листите с общински съветници. Минаха някои конференции, не престават и другата седмица. Полагаме старания с диалози и срещи този развой да бъде спокоен, без разнобой и да не се позволява отхвърлените от конференциите да се явят като паралелни претенденти и да разделят структурите. Досега сме минимизирали такива благоприятни условия и в доста рационални и спокойни разговори сме решили огромна част от проблемите, там където ги е имало, останалите ще обсъдим с вас. Полагаме старания да се отвори ветрилото от партии и цивилен придвижвания, които да поддържат нашите претенденти и на доста места това се случва. Имаме съществени шансове да спечелим изборите освен в по-малки общини, само че и в някои регионални градове. Изпълнителното бюро и Националният избирателен щаб направихме социологически изследвания по области и общини и оценихме като действителна опцията да увеличим кметовете си със 100% и общинските съветници с 30%. Смятаме, че това е доста реалистична опция. Много от основните места ще се вземат решение на балотаж. Истинската ни работа, екипна и диалогична, с другите партии и цивилен организации и самостоятелни претенденти следва сред първи и втори тур.
Нашият главен конкурент - всички прогнози сочат, че няма да задържат досегашните си позиции. На някои места при тях текат процеси на разнобой, разединение и издигане на паралелни кандидатури на отхвърлени претенденти. Само от нас зависи дали при тези условия ще успеем. Това обаче изисква цялостно единение, общи дейности, единодушие и единодушие. Знаем си несъгласията, разногласията, знаем и упоритостите. Моят апел е да ги оставим за месец май следващата година. Реализацията на политиката ни минава през победа. Нека се обединим към тази цел. Успех на всички ", добави още водачът на Българска социалистическа партия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР