София ще има нов парк - „Възраждане“. Той простира на

...
София ще има нов парк - „Възраждане“. Той простира на
Коментари Харесай

Кога ще е готов новият софийски парк Възраждане?

София ще има нов парк - „ Възраждане “. Той простира на територия от 52 декара в квартал „ Зона Б-5 “ сред ул. „ Камен Андреев”, ул. „ Партений Нишавски” и бул. „ Ген. Михаил Д. Скобелев”. Зеленият остров, който ще бъде в региона на парка, бе открит на 17 април 2016 година От Столична община дават обещание този план да бъде завършен през ноември и по-късно да стартира процедура за въвеждане на обекта в употреба.

„ Към момента по натурални индикатори са завършили към 80% от дейностите. Всички елементи като се изключи озеленяването са на към 80-85%. Озеленителните действия са на 30%, защото чакаме проби на поливната система и по-късно ще стартира затревяването и посадъчния материал. “, разяснява преди седмица Димитър Шивачев-директор на „ Софийски парцели “.

Основният вид настилка за основните и второстепенните алеи в парковата част е от бетонов унипаваж в два цвята. Избрани са светлосив и антрацит, окантени с бетонов бордюр. В контактните зони, където се реализира връзка сред новопроектираната паркова зона и съществуващата, се употребява същата настилка като тази в построената част на парк „ Възраждане “ – бетонов унипаваж хексагон в жълт цвят, за третостепенните пътеки ще бъдат затревени. Предстои работа по поливната система и засаждане на 600 дървета.

В рамките на парка на повърхност от 25 дка ще бъде построен първият аквапарк. Аквапаркът ще е с пет открити басейни и зона със закрит плувен басейн. В момента се извършват довършителни работи. На покрива на обслужващата постройка е ситуирана стартова площадка за втурване по водните пързалки. Закритият басейн е с шест коридора с размери на коритото 25 м/15.40 м. Дълбок е 1.8 м в дълбоката част и 1.35 м в плитката. Ще има водоналивен ъгъл за минерална вода с температура 43 градуса, която е доведена от находището „ София – Баталова воденица”.

Водният атракцион ще може да одобри до 500 гости. На терена ще бъде ситуирано и заведение за бързо хранене. В зелените площи е планувано слагането на 130 пейки, шезлонги и 2 чешми. Пет зелени площадки ще бъдат ситуирани в периферията на парка наоколо до второстепенните метод. Специална атракция ще бъде съществуващият в този момент огромен дъб с корона с диаметър 25 метра. В централната зона на парка пък ще бъдат завършени поляни за слънчеви бани, пикник и свободни игри.

Идеята за нов софийски парк е от 2011 година Тогава бе решено общинското сдружение „ Софийски имоти” ЕАД да продава ненужни терени, с цел да финансира построяването му. Общинското сдружение финансира плана с 9.9 млн. лева Бе несъмнено 5.5 млн.лв. от тях да са финансиране от самото сдружение, а останалите да се получат по линия на Фонда за развиване на градска среда към Оперативна стратегия "Региони в напредък ". В края на предходната година беше определен и реализатор, а на 4 януари тази година "Софийски парцели " публично подписа контракт с "Калистратов груп " за създаване на оборудването в новата част на парк "Възраждане ". Срокът за осъществяване съгласно договора е 342 дни. За реализирането на плана изпълнителят ще получи 9.54 млн. лева без Данък добавена стойност - сума напълно близка до оптималната планирана стойност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР