София. Schneider Electric, лидерът в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт

...
София. Schneider Electric, лидерът в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт
Коментари Харесай

Schneider Electric пуска нова поредица подкасти: лидери при каналите за продажби споделят стратегии за бизнес растеж и дигитална трансформация за крайни клиенти

София. Schneider Electric, водачът в цифровата промяна на енергийния мениджмънт и автоматизацията, разгласи старта на новата си поредност от подкасти с експертна информация от водачите в региона на продажбените канали от цяла Европа. Това оповестиха от компанията . платформа за полемики по основни трендове при цифровата промяна, нововъзникващите технологии като изкуствения разсъдък (AI), отдалечения мониторинг и (локално разпределените системи) и ще предложи на клиентите на поредицата изчерпателен разбор от първа ръка за това по какъв начин бизнес водачите са подкрепили клиентите и са спомогнали за интензивен напредък по време на пандемията.
Водещ на всеки епизод е шеф Канали за продажби от разнообразни подразделения на Schneider Electric в Европа, а негови посетители са сътрудници от ИТ общността. Така предлага на своите слушатели персонална оценка и споделен опит и им разкрива по какъв начин продажбените звена са се приспособили и са посрещнали търсенето от страна на клиентите във време на макроикономически компликации. Доставчиците на ИТ решения, дистрибуторите с добавена стойност, доставчиците на ръководени услуги, систематичните интегратори и дистрибутори могат да слушат и да се абонират за първите три епизода на подкаста Перспективите пред каналите за продажби в ИТ посредством,, и – или да научат повече на.

Откриване на нови пазарни благоприятни условия посредством стратегическия инструмент business intelligence
Най-новият епизод е с присъединяване на Тим Сулинг, вицепрезидент Глобална Business Intelligence в, който гостува на Джайлс Патисън, шеф за ИТ продажбени канали и тактики в Schneider Electric Europe. Двамата вършат разбор на това по какъв начин методът на Ingram Micro към науката за данните оказва помощ на сътрудниците да се развиват. Освен това епизодът предлага значими заключения за това по какъв начин сътрудниците от продажбените канали могат да се възползват от стратегическия инструмент business intelligence, с цел да разпознават нови тактики за привличане на клиенти, да реализират точно таргетирани акции за генериране на търсене и да ускорят рентабилността.
„ През последната година видяхме по какъв начин нашите сътрудници бързо се приспособяват към спешните феномени и поемат дейна роля дружно със своите клиенти — помагайки им да останат свързани и да имат опция да работят отвред, ” показва Тим Сулинг, вицепрезидент Глобална Business Intelligence в Ingram Micro. „ Всеки от тези сюжети изисква друг метод за генериране на търсене, където business intelligence и анализът на данните се трансформират във вододел сред триумфа и неуспеха. Подкастите са превъзходен метод да споделяме познания и да се учим от опита на другите. Поздравления за Schneider Electric за новия подкаст Перспективи пред каналите за продажби в ИТ. ”

Още от Перспективи пред каналите за продажби в ИТ
Други епизоди на подкаста Перспективи пред каналите за продажби в ИТ включват гостувания на водачи в региона на продажбените канали от целия свят, в това число:
- Лий Датън, шеф Продажби за групата в, и Мийв Фокс, шеф ИТ цифрови канали и стратегии в Schneider Electric Europe. Двамата се концентрират върху нововъзникващите бизнес благоприятни условия при локално разпределените системи и разискват по какъв начин експертните партньорства са помогнали на Misco да построи устойчива цифрова екосистема, която подтиква растежа.
- Петер Норен, старши експерт по продажбите, центровете за данни и SAP решенията във Швеция, и Марсело Пицато, управител ИТ канали в Schneider Electric, които разискват цифровата промяна в ритейл аспект и ролята на локално разпределените системи.
- Анхел Кастаньо, механически шеф Енергийна успеваемост в Испания, и Ана Каролина Кардосо Гуихен, шеф Продажбени канали Иберия в Schneider Electric. В изчерпателен диалог двамата преглеждат тематиката за това по какъв начин крайните консуматори могат да понижат нежелания престой при спиране на зареждането и при отвод на ИТ системите, както и прехода към дистанционно управление и по какъв начин новите модели за цифрови услуги оказват помощ на сътрудниците да усилят приходите.
„ Компаниите от каналите за продажби продължиха да работят интензивно по време на пандемията, като демонстрираха еластичност по отношение на предизвикателните условия за да посрещнат възходящото търсене в посока цифрова промяна “, показва Дейвид Тери, вицепрезидент ИТ канали в Schneider Electric Europe. „ Чрез новата ни поредност от подкасти бихме желали да предадем опита на нашите сътрудници от първа ръка, споделяйки основни заключения, които могат да оказват помощ на бизнеса в бранша на каналите за продажби да реализира диверсификация, напредък и триумф “, отбелязва той.
В момента всички епизоди от поредицата Перспективи пред каналите за продажби в ИТ са налични на. За да разберете повече за поредицата от подкасти, си осигурете достъп до спомагателните осведомителни запаси като, и блогове или вижте по какъв начин да се присъедините към и посетете интернет уеб страницата.

За Schneider Electric:
Целта на Schneider е да даде опция на всички да се възползват оптимално от силата и ресурсите на планетата за постигането на прогрес и резистентност за всички. Ние назоваваме това Life Is On.
„ Нашата задача е да бъдем вашият цифров сътрудник за резистентност и успеваемост.
Ние управляваме цифровата промяна посредством консолидиране на водещи в международен мащаб процеси и енергийни технологии, облачни платформи, надзор, програмен продукт и услуги през целия витален цикъл за реализирането на интегрирано ръководство на компании, домове, здания, центрове за данни, инфраструктура и промишлени браншове.
Ние сме най-локалната от световните компании. Поддръжник сме на отворените стандарти и екосистемите за партньорство, които одобряват и се въодушевяват от нашите споделени смислени цели и полезности за приобщаване и овластяване “, показват от Schneider Electric.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР