София. Със свое решение правителството одобри проект на Закон за

...
София. Със свое решение правителството одобри проект на Закон за
Коментари Харесай

Одобрен е проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС

София. Със свое решение държавното управление утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС). Това оповестиха от държавната осведомителна работа . Въвеждат се в националното данъчно законодателство наредбите на Директива (ЕС) 2021/1159 на Съвета от 13 юли 2021 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО във връзка с краткотрайните освобождавания при импорт и някои доставки в отговор на пандемията от COVID-19 (Директива (ЕС) 2021/1159) и Директива 2019/2235 на Съвета от 16 декември 2019 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО по отношение на общата система на налога върху добавената стойност и Директива 2008/118/ЕО по отношение на общия режим на облагане с данък във връзка с отбранителните действия в границите на Съюза (Директива (ЕС) 2019/2235).
Предвижда се освобождение от Данък добавена стойност при закупуването на артикули и услуги, предопределени за подаяние от Европейската комисия или от организация или орган, основан според правото на Европейския съюз, при осъществяване на задания за справяне с следствията от пандемията COVID-19. Предвижда се и освобождение от Данък добавена стойност, което обгръща доставката на артикули или услуги, предопределени или за прилагане от въоръжените сили на страна членка на Европейски Съюз или от съпътстващия ги граждански личен състав, или за снабдяването на техните трапезарии или столови, когато тези сили вземат участие в отбранителни действия, имащи за цел осъществяване на активност на Съюза в границите на общата политика за сигурност и защита отвън своята страна членка.
Със законопроекта се оферират и промени, вследствие на установени несъответствия с наредбите на Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година по отношение на общата система на налога върху добавената стойност. В тази връзка, се предлага да отпадне наредбата, с която ваучерите за храна са изключени от обсега на ваучерите с съответна цел и многоцелевите ваучери.
Заради нуждата от привеждане на Данък добавена стойност законодателството в сходство с решенията на Съда на Европейския съюз (СЕС) за гарантиране правилата на правна сигурност и на индиферентност на Данък добавена стойност, с проектозакона са планувани разпореждания, които дават опция за корекции при неверно данъчно отнасяне на доставка, при съществуване на влезнал в действие инспекционен акт.
С проектозакона са направени и оферти за промени, свързани с прецизиране на разпореждания по отношение на използването на режим отвън и в Съюза, а по този начин също и режим за отдалечени продажби на артикули, внасяни от трети страни или територии.
Законопроектът съдържа и оферти за редактиране на разпореждания по отношение на зародили усложнения при практическото използване на закона.
С цел справяне с последствията от пандемията от COVID-19 с проектозакона се предлага удължение на периода, за ползва понижената ставка от 9 на 100 за някои артикули и услуги до преустановяване на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура на територията на страната, обвързвана с епидемиологичното разпространяване на COVID-19.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР