София. Правителството одобри разпределението на допълнителните 150 млн. лева от

...
София. Правителството одобри разпределението на допълнителните 150 млн. лева от
Коментари Харесай

150 млн. лева за увеличение на учителските заплати и по- високите разходи на училищата

София. Правителството утвърди разпределението на спомагателните 150 млн. лв. от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират просветителни институции, оповестиха от Министерския съвет.
Средствата са за увеличение на възнагражденията и за компенсиране на нарасналите разноски за прехрана и храна в системата на предучилищното и учебното обучение. С част от тях от 1 септември 2022 година ще бъдат увеличени заплатите на учителите с 5%, а на непедагогическия личен състав в детските градини и учебните заведения - с 4 на 100.

Наред с това, общините ще получат 102,3 млн. лева, Министерството на образованието и науката - 10,4 млн. лева, Министерството на културата -1,4 млн. лева и Министерството на младежта и спорта- 400 хиляди лева
С 35,5 млн. лева ще се добавят средствата за национални стратегии за развиване на образованието.

Правителството отпусна 2 736 581 лева за хонорари и командировки на просветителни посредници и обществени служащи. Това е предплатено заплащане за юли, август и септември 2022 година за 652 учебни заведения, включени в националната стратегия „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи ”.

Чрез тази нова стратегия са обезпечени възнагражденията на посредниците до края на 2022 година. Тя бе основана, с цел да продължи тяхната работа, откакто в края на юни завърши финансирането по план „ Подкрепа за триумф ". Част от средствата са и за работа с родителите на учениците от учебни заведения с централизация на възпитаници от уязвими групи.

Други 12 203 лева се дават на общините за подкрепяне на екипите за обсег, които работят по Национална стратегия „ Заедно за всяко дете ”. Средствата са за 19 общински учебни заведения и четири детски градини. С още 85 800 лева ще се финансират 9 детски градини и 28 общински учебни заведения. Те са за взаимни действия с родители, с цел да бъдат ангажирани и фамилиите в процеса на обгръщане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение.

От Министерския съвет допълват, че държавните висши учебни заведения и научните организации ще получат 5,2 млн. лева, с цел да усилят докторантските стипендии от 750 на 1000 лева, реши кабинетът. Повишението беше заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в постоянна форма на образование в държавни университети и на 223 докторанти в постоянна форма на образование в научни организации.
Увеличението е обвързвано с по-високите разноски за прехрана на живот и влиза в действие от 1 юли 2022 година През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лева

Със същото разпореждане на държавното управление се дават и 1,8 млн. лева за нарастване на отпусканите от страната средства за наеми и хранене в 34 студентски общежития и 20 стола, ръководени от „ Студентски столове и общежития “ ЕАД. В резултат на това през идната академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си равнища, а отстъпката в студентските столове на сдружението ще се увеличи.

Освен това, минималната заплата за учител във виеше учебно заведение се усилва от 1300 на 1500 лв. със задна дата от 1 юли 2022 година За задачата държавното управление отпусна още 20 млн. лв. за възнагражденията на университетския състав в държавните университети. Парите ще бъдат употребявани за повишение на заплатите както на асистентите, по този начин и на останалите преподаватели.
Допълнителните 20 млн. лева ще бъдат предоставени на 33 държавни висши учебни заведения с общо 11 512 души научен състав, включително 1956 асистенти. Средствата ще бъдат разпределени измежду университетите след реализирано единодушие със Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България и синдикатите във висшето обучение.

Очаква се с покачването на възнагражденията да се насърчат повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара до възобновяване и развиване на университетския състав.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР