София. Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета

...
София. Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета
Коментари Харесай

Министрите за Кохезионната политика на ЕС ще обсъдят пътя на сближаването в ЕС до 2050 г. в условията на днешните предизвикателства и потенциала на европейските региони

София. Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси, който се събира на 2 юни в Люксембург по покана на Френското председателство във формат „ кохезионни министри “. Това оповестиха от държавната осведомителна работа . Съветът ще одобри изводи по оповестения през февруари Осми отчет на Европейската комисия за икономическо, обществено и териториално доближаване под мотото „ Сближаване в Европа до 2050 година “.
На фона на днешните провокации пред Европа като климатични промени, лимитирани естествени запаси, отрицателна демографска картина, икономическите рецесии, пандемията COVID-19, а в този момент и военния спор в Украйна, рискът от икономическа застоялост и задълбочаване на разликите в развиването на обособените райони на Европа е изключително огромен. На този декор Европейският съюз си е сложил упорит дневен ред за доближаване и резистентен напредък, зеления и цифровия преходи, постигането на енергийна самостоятелност и неутрална във връзка с климата стопанска система. Министрите ще обсъдят другите подходи за резистентен път на развиване на районите, тъй че техните особености и разнообразни стартови позиции да бъдат регистрирани по пътя към общоевропейските цели.
Изпълнението на вложения по опростени правила и запазването на партньорството с районните и локални управляващи, жителите и бизнеса, са измежду акцентите в утвърдената позиция на България. Многостепенното ръководство с присъединяване на всички заинтригувани страни, териториалният метод и съчетаването на разнообразни вложения, съгласно потребностите и особеностите на съответните райони, са постижения на кохезионната политика, които носят добавена стойност точно за поощряване на бенефициентите да бъдат инициативни и виновни участници в процеса. Освен това те водят до съчетаване на европейските с националните цели. Все по-важни отсега нататък ще бъдат функционалните връзки сред градовете като центрове за напредък и селата, излиза наяве от позицията. Необходимо е обаче районните измерения да бъдат още повече насърчавани и регистрирани във всички политики и начинания на Европейски Съюз.
Ключови за триумфа на политиката, съгласно страната ни, ще бъдат по-нататъшното опростяване на разпоредбите и процедурите за достъп до фондовете, намаляването на административното задължение за тяхното ръководство и не на последно място, единна рамка от правила за другите принадлежности за финансиране на Европейски Съюз. От своя страна заложената в регламентите еластичност за реакция на непредвидени условия носи изгоди за държавите- членки, само че не трябва да води до изместване на фокуса на кохезионната политика, като дълготрайна капиталова политика на Европейски Съюз за доближаване, напредък, претовареност и уравновесено териториално развиване, се споделя още в позицията.
В дневния ред на съвещанието на Съвета се възнамерява още министрите да обсъдят и спомагателни благоприятни условия за подкрепяне на европейско равнище на страните, които посрещат бежанците от войната в Украйна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР