София. Повечето ваксини, включително и регистрираните срещу COVID-19 в Европейския

...
София. Повечето ваксини, включително и регистрираните срещу COVID-19 в Европейския
Коментари Харесай

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Ваксините срещу COVID-19 са безопасни за пациенти с множествена склероза, но терапията срещу болестта може да понижи ефективността им

София. Повечето ваксини, в това число и записаните против COVID-19 в Европейския съюз (на " Pfizer/BioNTech ", " Moderna ", " AstraZeneca " ), са безвредни за пациентите с множествена склероза (МС). Това сочи изследване на най-голямата пациентска организация за множествена склероза в света - US National MS Society, оповестиха от пресцентъра на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ . Въпросът е дали лекуването с някои Министерски съвет лекарства, които потискат избрани популации имунни кафези, могат да понижат равнището на отбрана от имунизацията.

„ Предвид механизма им на деяние се смята, че някои от поддържащите лечения е допустимо да повлияят (отслабят) имунния отговор по отношение на посочените ваксини, изясни началникът на Клиниката по неврология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ проф. Пенко Шотеков в отговор на непрестанно постъпващи въпроси от пациенти. Заедно с доктор Детелина Стоилова, проф. П. Шотеков оглавява един от трите най-големи центрове за лекуване на Министерски съвет в България. Повече от 10 000 индивида страдат от това автоимунно, невродегенеративно заболяване в България. То визира съвсем напълно младежи в най-активната им възраст – сред 18 и 30 години.

Целта на имунизациите е да доведат до формиране на антитела към шиповия (spike) протеин на SARS-CoV-2 вируса, с цел да се обезпечи ефикасна отбрана против COVID-19. В този смисъл лечения, свързани с понижение (изчерпване) на В лимфоцитите (Alemtuzumab, Ocrelizumab, Cladribine) могат вероятно да отслабят продукцията на антитела в отговор на имунизацията. На този стадий няма задоволително данни от клиничната процедура за обособените модифициращи заболяването лечения, които да удостоверяват това съмнение.

„ Като цяло, при всички имуномодифициращи лекарства за лекуване на Министерски съвет, пациентите могат да се ваксинират против COVID-19. Но при някои от тях се предлага да се съобрази (координира) времето на слагане на двете дози ваксина с интервала за осъществяване (започване) на подобаващ лечебен курс “, изяснява доктор Детелина Стоилова.

Настоящите рекомендации на US National MS Society по отношение на приложението на COVID-19 ваксини при Министерски съвет, са следните:
- За пациентите на терапия с Интерферон бета (Avonex, Betaferon, Extavia, Plegridy, Rebif), Глатирамер ацетат (Copaxone, Remurel), Терифлуномид (Aubagio), Диметил фумарат (Tecfidera) и Натализумаб (Tysabri) няма специфични рекомендации, не е нужна смяна в лекуването при приложение на COVID-19 ваксини;

- За пациентите на терапия с Финголимод (Gilenya), Сипонимод (Mayzent) и Озанимод (Zeposia) – имунизиране с двете дози най-малко 4 седмици преди започване на лечението. При пациенти, които към този момент организират това лекуване, не се предлагат избрани корекции при приложение на COVID-19 ваксина;

- За пациентите на терапия с Окрелизумаб (Оcrevus), приложението на имунизацията би трябвало да приключи 4 или повече седмици преди започване на лекуването, в случай че е допустимо. Ако пациентът към този момент е на терапия, се предлага започване на имунизацията 12 или повече седмици след последната доза Оcrevus;

- За пациентите на терапия с Алемтузумаб (Lemtrada) или Кладрибин (Mavenclad), приложението на имунизацията би трябвало да приключи 4 или повече седмици преди започване на лекуването, в случай че е допустимо. Ако лекуването към този момент е стартирано, приложението на имунизацията се предлага да се отсрочи най-малко 12 седмици, а още по-добре 24 седмици когато е допустимо, след последния лечебен курс с Mavenclad и изключително с Lemtrada.

„ Тези насоки са предварителни и е допустимо да претърпят корекции, когато е налична повече информация, по отношение на имунизациите против COVID-19 “, разяснява проф. П. Шотеков. Той е безапелационен, че насъбраните на този стадий данни от клиничните изпитвания и от действителната процедура демонстрират, че утвърдените ваксини против COVID-19 са безвредни и ефикасни, както и че рисковете от COVID-19 надвишават евентуалните опасности от имунизацията. Затова поучава всички пациенти с Министерски съвет да обмислят слагане на ваксина. Това е изключително целесъобразно за болните с нараснал риск от тежък COVID-19 (пациенти над 60 години, с прогресираща Министерски съвет, EDSS ≥6 и със съпътстващи заболявания). Разбира се, окончателното решение при всеки обособен случай следва да се вземе взаимно с персоналния доктор и/или лекуващия невролог.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР