София. По случай Международния ден на Земята природозащитната организация WWF

...
София. По случай Международния ден на Земята природозащитната организация WWF
Коментари Харесай

В Деня на Земята WWF призовава да бъдем отговорни към планетата

София. По случай Международния ден на Земята природозащитната организация WWF приканва да опазваме планетата, както и пъстрия растителен и скотски свят, който тя поддържа. Това оповестиха от пресцентъра на WWF . Денят на Земята е кулминационната точка в акцията на WWF България “Месец на Земята ”, която природозащитната организация посвети на грижата за мечките у нас.

„ Природата ни обезпечава екосистемни услуги на стойност 125 трилиона $ годишно. Сред тях са жизненоважният достъп до чист въздух, прясна вода, храна, както и първични материали за сила и медикаменти. За да могат и децата ни да употребяват ресурсите на Земята обаче, ние сме длъжни да намерим метод да подсигуряваме, че те няма да бъдат изчерпани окончателно “, прикани Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България.

Всеки един от нас може да бъде потребен както за природата, по този начин и за себе си, в случай че възприемем някои, които ще доведат до огромни резултати в бъдеще. Такива са икономичното потребление на вода и електрическа енергия, рационалното ползване на храна, преработването на първични материали и не на последно място – грижата за заобикалящата ни среда.

Учените предизвестяват, че скоростта, с която експлоатираме Земята, надвишава способността ѝ за възобновяване: в следствие три четвърти от земната повърхнина, която не е покрита с лед, към този момент е доста изменена, по-голямата част от океаните са нечисти, а 85% от площта на влажните зони е изгубена. По данни на отчета на WWF, човечеството е унищожило 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби за по-малко от половин век.

Един от застрашените типове в България е кафявата мечка, чиято бройка понижава прогресивно през последните 10 години. Затова WWF изготви научно-базирана стратегия за запазване на типа, както и за предварителна защита на спора човек-мечка във високопланинските обитаеми места. В тази връзка WWF възнамерява да работи тясно с локалните общности, търсейки дълготрайни решения. Важна част от програмата е опазването на местообитанията на мечката – старите гори – от нерегламентирана човешка интервенция. WWF прави всичко допустимо престъпления като противозаконни сечи и бракониерство да бъдат установявани в точния момент, а отговорните да получават съответни наказания. Акцент в програмата е и сформирането на от специалисти, който да се отзовава бързо и съответно при положение на нужда.

Каузата за опазването на мечките притегли към редиците на природозащитниците доста известни имена, измежду които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите, РДМК, Елена Сиракова. изкуството си в интерес на опазената природа и грижата за мечките у нас.

Повече за активността на WWF за опазването на мечките и по какъв начин всеки може да се включи като стане покровител на мечка, вижте.

Часът на Земята в България се осъществя с безвъзмездната медийна поддръжка на БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, bTV радио, радио N-JOY, радио и осведомителна организация „ Фокус “, сп. National Geographic, сп. Розали, КИНО Народоосвободителна въстаническа армия, Diema Family, NOVA Sport, Vesti.bg, Sinoptik.bg, ClubZ.bg, OFFNews.bg, Под Тепето и сп. „ Българка “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР