София. Отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ) са

...
София. Отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ) са
Коментари Харесай

Буяр Османи: Отношенията между България и Република Северна Македония са на най-ниското ниво

София. Отношенията сред България и Република Северна Македония (РСМ) са на най-ниското равнище. Това разяснява външният министър на западната ни съседка в изявление за Нова телевизия . Той се разгласи за незабавни диалози сред България и Р Северна Македония и решения още до януари. Буяр Османи съобщи, че се надява страната ни да направи противоположен завой във връзка с договарянията за участието на Северна Македония в Европейския съюз, само че и уточни, че срокът от шест месеца е прекомерно дълъг.

" За страдание, връзките сред България и Северна Македония са на най-ниското допустимо равнище, в това число и в доверието сред нас. Следя, несъмнено, обстановката в България. Беше извънредно значима година за нас за започване на договарянията. В Република България имаше три изборни процеса, служебно правителство… и това не оказа помощ, с цел да надмогнем разликите и да се вдигне ветото или блокадата ", означи той.

" Фактът, че има политическа власт в България към този момент ни дава вяра, че две законни управляващи могат да седнат и да приказват по всички въпроси и първите послания дават оптимизъм, тъй като тъкмо това казвахме самите ние. Трябва да има изчерпателен метод. Историята – да, значима е, само че ние всеки ден вършим история, сътворяваме история ", посочи Османи.

" Аз споделих на няколко пъти обществено, че 6 месеца за нас е доста дълъг интервал, тъй като освен страната прекомерно дълго чака този развой, престижът на Европейския съюз в този район е изправен пред съществено предизвикателство ", сподели външният министър на Република Северна Македония.

" Аз одобрявам единствено един мотив за какво до момента не бе открито решение, тъй като нямаше политически кабинет. Сега в действителност няма причина да се дават дълги периоди, когато има политически кабинет, има устойчиво болшинство и в Република България, и в Република Северна Македония. Можем да седнем още на следващия ден, да продължим с диалозите и още през месец януари да има решение ", разяснява той.

На въпрос подготвени ли са от РСМ на някакви взаимни отстъпки и, откакто от страна на България е отправено искане езикът на западната ни съседка да се назовава формален език на Република Северна Македония, по какъв начин желаят те да се назовава езикът им, Османи отговори: " Както е препоръчан от страна на Европейската комисия. Македонски език. Езикът произлиза от правото на самоопределение във всяка една страна. Признават страните, а не атрибутите, които тези страни имат. Затова считаме, че това не е искане, което би трябвало да е спор или спънка на път за участие в Европейски Съюз, само че считаме, че това предложение на европейското председателство - двете страни да имат свои едностранни позиции в Европейски Съюз във връзка с езика, а самият Европейски Съюз да приема и двете позиции. За нас това е решение на въпроса. По отношение на всички други въпроси, които не са част от пакета, в границите на пакета 5+1 ние дадохме компромисни решения ".

Във връзка с настояването Скопие да няма искания за признание на македонско малцинство в България той съобщи: " Република Северна Македония няма да се меси във вътрешното устройство на Република България във връзка с метода на организацията на нейните жители. Република Северна Македония и Република България имат друго устройство във връзка с етническото образуване на жителите. При нас конституцията признава етническите общности. В Конституцията е записано - македонски народ, елементи от албанския, турския, ромския и така нататък В България това нещо не съществува в нейната Конституция. Нашата позиция е, че това е въпрос, на който самата България ще взема решение по какъв начин да се провежда. Ние нямаме никакво желание да се месим в това по какъв начин Република България ще се провежда. По отношение на останалите въпроси - за речта на омразата, за работата на историческата комисия, вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, въпросът за реабилитацията на жертвите от комунизма, за късото и дългото название на страната, ние отговорихме, само че, за жалост, не получихме отговор от българска страна ".

" Регионът няма опция, с изключение на Европейски Съюз. Ние не сме в периферията, ние сме в сърцето на Съюза. Регионът е обграден от страни членки. Няма по какъв начин Съюзът да има дупка в сърцето. Дупките в тялото са или за кървене, или за непознато въздействие. В това може да се трансформира районът, в случай че не се влага в него.
Започването на договаряния не значи участие още на следващия ден. Това ще трае години. Някой е калкулирал, че към 200 пъти от началото на договарянията до края ще се взимат решения с компромис. Република България може 200 пъти да спре пътя на Северна Македония.
Не забравяме, че България първа призна Република Северна Македония, когато беше Македония - за самостоятелна. Имахме отлични връзки. След подписването на контракта за добросъседство имаше повишаване на икономическият продан с 20-30%, промени се отношението на хората. И вместо тази сила да се употребява за подсилване на връзките, в този момент сме в обстановка от преди контракта и връзките са на най-ниско равнище. Няма да се откажем от партньорство и другарство ", сподели още Буяр Османи.

Във връзка с трагичния случай с македонски автомус на автомагистрала " Струма " той съобщи: " Аз съм признателен за отношението на българските управляващи. Имам положително отношение по отношение на метода, по който българската страна се показа и ми е жалост, че не може да имаме същото отношение по всички други въпроси от публичния живот.
Ние гледаме България като Европейски Съюз, тъй като тя е страна на Европейски Съюз. И в този момент считам, че в България е ключът дали този район ще тръгне в позитивна посока, или ще влезе в дестабилизиращ модел с всички последствия по целия континент ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР